Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Terugblik op Koningsdag: "Leuk om te werken omdat elke Amsterdammer blij is"

28 april 2023, 18.27 uur · Aangepast 29 februari 2024, 11.05 uur · Door Sanne Homan / AT5 Producties

Door de hele stad werd Koningsdag op verschillende manieren gevierd. De een stond op de vrijmarkt, de ander stond vast in de menigte in de Jordaan. Voor ondernemers en schoonmakers is dit een van de drukste werkdagen van het jaar. En ook woonbootbewoners hebben opeens een paar honderd buren erbij op de gracht. AT5 ging mee met deze Amsterdammers, die de feestdag op een andere manier beleefden. 

AT5

We beginnen de dag bij Peter-Jan en Juliette op de Prinsengracht. Sinds vorig jaar zijn zij eigenaar geworden van een woonboot en vieren hier nu voor het eerst Koningsdag. "Het is echt een droom die waarheid wordt, vertelt Peter-Jan terwijl we een rondje over de grachten doen. "Dit is het eerste jaar dat we van de woonboot op de boot stappen om te gaan varen."  

Toch vinden ze het ook extra spannend dit jaar: "De buurvrouw heeft ons wel een beetje bang gemaakt. Mensen gaan in je plantenbakken plassen en proberen via je terras de kade op te komen", vertelt Peter-Jan.  "Maar dit gaat helemaal goed komen", sluit Juliette positief af. 

Woonbootbewoners op de Prinsengracht - AT5

Daarna ontmoeten we de goedgehumeurde medewerker Stadsreiniging Renato in de stad. Hij neemt ons mee naar het begin van de Haarlemmerstraat, waar we te voet verder gaan. Vandaag vervangt Renato de vuilnisbakken in de stad. "Ik vind het leuk om op Koningsdag te werken omdat elke Amsterdammer en iedereen blij is." 

We komen aan bij een overvolle vuilnisbak, waar het vuil ook op de grond ligt. "Alles wat eromheen ligt, moet ik ook opruimen. Je kan de zak niet leeghalen en dan deze troep laten liggen", legt Renato lachend uit. En het is belangrijk om handschoenen aan te hebben: "Het smerigste is de hondenstront die ik tegen ben gekomen." 

Medewerker Stadsreiniging Renato in de Haarlemmerstraat - AT5

De laatste stop is bij Hannah die aan de slag is bij een Surinaams cateringbedrijf. "Ik heb niet geslapen", zegt ze. "Ik heb alleen maar eten gemaakt non-stop. En nu zijn we volop broodjes aan het verkopen, roti-wraps en van alles en nog wat." Vandaag staat de hele familie achter de kraam: "Van mijn vader, tot mijn moeder, tot mijn broer. Iedereen die moet gewoon meedoen", vertelt Hannah. 

Quote

"Van mijn vader, tot mijn moeder, tot mijn broer. Iedereen die moet gewoon meedoen"

Hannah

Moeder Floor ziet toe of alles goed gaat. Het bedrijf begon ooit met haar pindasaus en bestaat inmiddels twintig jaar. "Je moet goed weten wat je doet, want anders wordt het niet lekker", zegt ze. Maar het geheim dat deelt ze niet, zelfs niet met haar familie. "Alleen met mijn dochter", zegt ze stellig. 

Kijk voor meer cultuur in Amsterdam op iamsterdam.nl/uit 

Deze video is mede mogelijk gemaakt door I Amsterdam