Start van hoofdcontent

Straten van Amsterdam

nl

De Straten op het Ma Braunpad: "Iedere woonwagen hier is familie van mij"

27 april 2023, 18.00 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. In deze aflevering zijn we op het Ma Braunpad in Osdorp. Hier brengen we een bezoek aan een van de grootste woonwagenlocaties van Amsterdam. 

Sabina is voorzitter van Woonwagen Belangen Nederland en bewoner op het woonwagenkamp. Terwijl zij ons rondleidt, vertelt ze wat woonwagenbewoners kenmerkt: "De grootste essentie van een woonwagenlocatie is dat je met familie samenwoont". Ook vragen we Sabina om een aantal vooroordelen over woonwagenbewoners de wereld uit te helpen: "wij betalen dus huur".

Quote

"De grootste essentie van een woonwagenlocatie is dat je met familie samenwoont"

Sabina

Noem je een woonwagen eigenlijk een huis? "Het is eigenlijk nog steeds een huis op wielen", vertelt Ann zodra we haar woonwagen binnenkomen. Ann is actief bij de Pinkstergemeente Klein Jeruzalem: "dat houdt in dat je leeft naar de Bijbel". Ze vertelt openhartig dat ze hiermee begonnen is toen haar moeder ernstig ziek was: "we hebben gebeden voor een wonder en op dat moment voelde zij een aanraking". 

Quote

"Dat houdt in dat je leeft naar de Bijbel"

Ann

Tot slot komen we langs bij Mike. Hij zet zich – net als Sabina – in voor de woonwagengemeenschap als secretaris bij Team Woonwagen Belangen Amsterdam. Mike omschrijft het als "een gezellig woonwagenkamp". Maar hij ervaart ook problemen met het tekort aan standplaatsen: "wij komen oorspronkelijk van een woonwagenlocatie met 76 standplaatsen, maar dat is helaas opgedoekt". Bovendien strijdt hij tegen het feit dat woonwagenbewoners standplaatsen alleen kunnen huren en niet kopen: "Je kunt het op deze manier ook niet nalaten aan je kinderen". Hij hoopt dat de lokale politiek dit serieus zal oppakken.  

Quote

"Je kunt het op deze manier ook niet nalaten aan je kinderen"

Mike

Elke dinsdag en donderdag zijn er nieuwe afleveringen van de Straten van Amsterdam. We zijn ook op YouTube te vinden en op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]