Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA stelt onderzoeker Laurens Buijs op non-actief, omschreef collega's als ''monsters''

25 april 2023, 20.03 uur · Aangepast 25 april 2023, 22.00 uur · Door AT5

De Universiteit van Amsterdam (UvA) doet afstand van de uitspraken van Laurens Buijs over zijn collega's en andere wetenschappers en zet hem op non-actief. Op social media zette Buijs UvA-collega's en wetenschappers weg als ''monsters'', ''extremisten'', ''corrupt'' en ''levensgevaarlijk''. Buijs vindt dit een onjuiste voorstelling van zaken en ziet het als de zoveelste aanval van de UvA op hem als klokkenluider.

Laurens Buijs

Buijs is onderzoeker en gaf les bij de studie Interdisciplinaire sociale wetenschappen. Volgens de UvA stuurde de onderzoeker berichten met dreigende, eisende en beschuldigende inhoud aan zijn collega's via mail, Teams of Whatsapp.

De UvA geeft aan dat er meerdere pogingen zijn geweest om met Buijs in gesprek te gaan en hem aan te spreken op zijn gedrag. ''Helaas heeft dat geen resultaat gehad'', aldus de UvA. De universiteit heeft in het kader van een veilige werkomgeving en de veiligheid van wetenschappers besloten om Buijs op non-actief te zetten.

Klokkenluider

Buijs heeft eind vorig jaar bij de universiteit een melding gedaan binnen de ''klokkenluidersregeling''. Hij heeft vaker over het bestuur van de UvA geschreven. Er is volgens hem sprake van ''ernstige institutionele misstanden''. Volgens de UvA is er geen verband tussen zijn melding en het besluit om hem op non-actief te zetten. Zijn melding wordt door een onafhankelijke commissie onderzocht. 

In de klokkenluidersmelding baseert Buijs zich op zijn stelling ''dat het onderwijs en onderzoek bij sociale wetenschappen op de UvA dusdanig bedreigd wordt door radicale 'woke cultuur', dat men kan spreken van overtreding van het recht op academische vrijheid''. 

De universiteit geeft aan dat het besluit niet iets te maken heeft met de vrijheid van meningsuiting of academische vrijheid. ''Het staat Laurens Buijs geheel vrij om zich publiekelijk te mengen in debatten over non-binariteit of willekeurig welk ander onderwerp. We verwachten wel van onze medewerkers dat zij zich houden aan de normale gedragsregels, waaronder niet beledigen, feiten verdraaien en dreigen.''

Buijs reageert via Twitter op het besluit van de universiteit. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938