Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huurders eisen nieuwe fundering en renovatie van hun verzakte huis in West

1 mei 2023, 07.00 uur · Aangepast 2 mei 2023, 09.18 uur · Door Michiel Klaassen

Drie panden aan de Admiraal De Ruijterweg in West zijn zo erg verzakt dat er plannen zijn gemaakt voor de sloop. Op dezelfde plek moeten dan nieuwbouwappartementen komen, maar de oude bewoners zeggen zo'n luxe flat niet te kunnen betalen. De beheerder, Rappange, zegt weinig keuze te hebben: het vervangen van de fundering was geen optie meer. Maar waarom kon dat bij de buren dan wel?

AT5

Een lot uit de loterij, zo omschrijft Fleur Welter haar voormalige huurhuis aan de Admiraal De Ruijterweg. Meer dan 150 vierkante meter, verdeeld over een benedenverdieping en een souterrain - en een ruime tuin.

De gebreken in het huis uit 1910 nam Welter daarom lange tijd voor lief. "We hadden lekkage in het souterrain, twee slaapkamers konden daardoor een jaar niet gebruikt worden." De relatie met beheerder Rappange, die de panden voor eigenaar Dewbell onderhoudt, is op zijn zachtst gezegd stekelig te noemen. "Er waren wel vermoedens dat het niet helemaal goed zat met het pand. Ze kwamen steeds de deuren een beetje bijzagen zodat ze nog open en dicht konden."

Nieuwe fundering

Bovenbuurvrouw Agnes Zuiker woonde 25 jaar in een etage op tweehoog, en zag al langer aanwijzingen dat het pand aan het verzakken was. "Alles is helemaal scheef, een knikker rolt zo van de ene naar de andere kant van de ruimte. En er zitten scheuren in de muren en het plafond."

Net als eigenaren van naburige panden, besloot Rappange de fundering in 2021 te repareren. De bewoners van de drie panden op het blok in de Geuzenbuurt konden ondertussen gewoon in hun huizen blijven. "Ik heb wel het souterrain leeggehaald voor ik op vakantie ging", vertelt Welter. "Dat kon ik zolang kwijt in een leegstaand appartement hiernaast."

Bij terugkomst hing er echter een dik slot op haar voordeur. "En er stonden twee dikke houten kruizen in mijn huis." De gemeente had het pand onbewoonbaar verklaard.

Sloop en nieuwbouw

In een reactie laat Rappange weten dat de huizen van hun fundering waren geschoten. De bewoners moesten zo snel mogelijk hun huis uit en konden pas terug als de fundering op orde is. 

Dat Zuiker, Welter en de andere huurders eruit moesten, is volgens huurdersbelangenorganisatie Stichting !WOON uitzonderlijk. "Bij funderingsherstel kan je in principe als je een huurcontract hebt in het pand blijven wonen", zegt Gert Jan Bakker. "Soms, als het heel ingrijpend gerenoveerd moet worden, heb je recht op een wisselwoning. Dan wordt het pand in kwestie opgeknapt en kom jij weer terug. Dat is de normale gang van zaken."

Zover kwam het niet: Rappange besluit de panden te slopen. Alleen de karakteristieke gevel zou kunnen blijven staan. Daarachter hoopt de huisbaas negentien nieuwbouwappartementen te bouwen.

"Snelle verzakking, trage gemeente"

Rappange laat weten dat het oorspronkelijke plan was om de fundering van de panden te herstellen. Maar de verzakking bleek veel verder gevorderd dan ze aanvankelijk dachten. Daarnaast lag Rappange in de clinch met de gemeente over de vergunningen en de funderingsmethode. 

Welter en Zuiker zeggen echter dat ze niet kunnen terugkeren in de nieuwbouw: te duur. "Dat worden luxe appartementen, dat kunnen wij niet betalen." Welter heeft van Rappange een vervangend huis gekregen, maar dat is kleiner dan vijftig vierkante meter.

Rechtszaak

Zuiker en Welter hopen nu via de rechter alsnog renovatie af te kunnen dwingen. "Ik wil mijn huis terug", zegt Welter. Zuiker knikt instemmend: "Als het aan ons ligt, wordt dit pand hersteld. Zodat we er weer kunnen wonen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938