Start van hoofdcontent

4 mei

nl

Noodverordening Dam tijdens dodenherdenking vanwege 'concreet gevaar voor aantal aanwezigen'

3 mei 2023, 17.07 uur · Aangepast 4 mei 2023, 12.11 uur · Door AT5

Het is tijdens de dodenherdenking op 4 mei verboden om op een groot deel van de Dam te komen. Dit houdt verband met concreet (levens)gevaar voor bepaalde mensen die aanwezig zullen zijn bij de herdenking. Ook is het niet toegestaan om op dakterrassen of balkons te staan die direct uitzicht hebben op de Dam.

Inter Visual Studio / Talha Andac

De burgemeester laat de noodverordening gelden van 15.00 uur 's middags tot 21.30 uur 's avonds op 4 mei. Ook mogen mensen die vanuit hun huis zicht hebben op de Dam hun ramen niet openen tussen 19.30 en 21.00 uur. Een woordvoerder van de burgemeester benadrukt dat voor het publiek de maatregelen en risico’s niet anders zijn dan andere jaren.

Nieuwe toevoeging

Het is ook niet nieuw dat de gemeente een noodverordening uitroept tijdens de dodenherdenking op 4 mei, maar dit jaar voegt de burgemeester wel de overweging toe 'dat gebeurtenissen zoals de moorden op diverse personen waaronder een advocaat en een journalist laten zien dat er sprake is van concreet (levens)gevaar voor een aantal aanwezigen'.

Andere redenen voor de maatregelen zijn overgenomen uit de noodverordening van vorig jaar, zoals het feit dat er leden van het Koninklijk Huis aanwezig zullen zijn en dat de herdenking live wordt uitgezonden. Ook worden incidenten genoemd zoals op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn en de 'damschreeuwer' tijdens de herdenking in 2010. 'Een relatief kleine verstoring kan al verstrekkende gevolgen hebben door de (paniek)reactie van de menigte', schrijft de burgemeester.

Veiligheid in het geding

Ze zegt verder dat 'ernstige wanordelijkheden niet kunnen worden uitgesloten' en dit ervoor kan zorgen dat 'de veiligheid van de aanwezigen in het geding is'. 

Het is op 4 mei verboden binnen de rode lijn op straat te zijn of binnen de blauwe lijn op balkons en dakterrassen. De noodverordening geldt tussen 15.00 en 21.30 uur. - Gemeente Amsterdam

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938