Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie rukt massaal uit wegens ongeregeldheden bij Turkse verkiezingen in de Rai

7 mei 2023, 22.25 uur · Aangepast 8 mei 2023, 08.33 uur
Door AT5 · Foto: Inter Visual Studio / Talha Andaç

De politie is zondagavond met tientallen politiewagens uitgerukt naar de Rai, waar rond 21.00 uur het stemlokaal voor de Turkse verkiezingen dichtging. Binnen ontstond een grote rel, waarbij tientallen politieagenten met honden en stokken moesten optreden. Meerdere ambulances werden opgeroepen en ook werd er een politiehelikopter ingezet. 

Volgens een taxichauffeur die AT5 te woord stond ging het om wel dertig politiewagens. "Ik heb ze serieus lopen tellen, ik reed er langs." 

"Aanhangers politieke partijen"

Een woordvoerder van de Rai liet weten dat rond 21.00 uur aanhangers van verschillende politieke partijen met elkaar in botsing kwamen. "Al de hele week hing er een gespannen sfeer bij de verkiezingen in de Rai. Vanavond is dat geëscaleerd. Er was al extra beveiliging aanwezig," Volgens de woordvoerder waren het geen stemmers die voor ongeregeldheden zorgden, maar aanhangers van politieke partijen die bij de verkiezingen in de Rai aanwezig zijn.

De politie meldde eerder dat het vanaf 20.00 uur onrustig in en om de Rai was. "In principe is het een evenement waar de verantwoordelijkheid van de veiligheid bij zowel de Rai als het consulaat die de verkiezingen regelt ligt. Nu is er toch iets gebeurd, waardoor wij in zulke groten getale moeten optreden", meldde een woordvoerder eerder.

AT5

Rond 23.00 uur waren er nog altijd tientallen mensen aanwezig voor de Rai. Een aantal zei tegen onze verslaggever dat ze nog steeds willen stemmen. Het stemlokaal sloot om 21.00 uur. Boven de Rai hing urenlang een politiehelikopter. Die vloog rond 23.00 uur weg, maar dat was waarschijnlijk om te tanken, want de helikopter was om 23.20 uur terug.

De Mobiele Eenheid arriveerde rond 23.30 uur. Op de nabijgelegen Rooseveltlaan sloot de ME nog een groep Turkse Nederlanders in. Later in de nacht keerde de rust terug rond de Rai. 

Eerder al ongeregeldheden

Vorig weekend waren er ook al ongeregeldheden bij de Turkse verkiezingen in de Rai. In de hal in Zuid kon sinds vorige week zaterdag door Turkse Nederlanders worden gestemd voor de presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije. Die mogelijkheid eindigde zondagavond om 21.00 uur.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938