Start van hoofdcontent

Stad

nl

Straks misschien minder vaak inspreken in de gemeenteraad: "Slecht teken"

8 mei 2023, 21.00 uur · Aangepast 9 mei 2023, 08.43 uur · Door Flip Linssen

Als het aan het presidium van de gemeenteraad ligt, wordt er flink geschrapt in het aantal insprekers in raadsvergaderingen. Het voorstel: nog maar een keer per halfjaar inspreken als Amsterdammer of organisatie. Nu mag het eens per vijf weken, maar dat wordt dus aanzienlijk minder. "Op die manier kunnen de verhalen van de Amsterdammers niet meer goed verteld worden", is de angst van Cliëntenbelang Amsterdam.

AT5

"Ik spreek soms in over het Museumplein en de evenementen hier, en ook over erfpacht weet ik veel", begint Jan Schrijver. Hij is veel bezig met problematiek in de stad, en laat dan ook vaak van zich horen: "Alleen dit jaar al heb ik al twee keer ingesproken, dat zou straks dus niet meer mogen. Ik vind het raar dat effectiviteit nu meteen bij het inspreken wordt verhaald."

Iedere commissiecyclus duurt vijf weken, die loopt van raadsvergadering tot raadsvergadering. De regel op dit moment is dat ieder individu één keer in zo'n cyclus mag inspreken, In 2021 waren er 812 insprekers, vorig jaar waren dat er 477.

Quote

"Je mist emotie, interactie en intonatie bij een brief. En als je inspreekt is er ook publiek en pers bij"

Jan Schrijver - inspreker

Het is als Amsterdammer soms dus kiezen op welk onderwerp je dat doet. En dat merkt ook Deborah Lauria, directeur van Cliëntenbelang Amsterdam die opkomt voor Amsterdammers met een beperking. "In één maand wilden we inspreken toen het ging over hulp bij schoonmaak en bij aanvullend vervoer. Het is dus nu al kiezen, laat staan wanneer je maar eens per zes maanden van je mag laten horen." In het voorstel geldt de regel namelijk ook voor organisaties.

Sneller en effectiever

De reden dat dit voorstel er ligt, is het verminderen van de werkdruk voor raadsleden: "Het is een part time-baan om raadslid te zijn en ze hebben zo'n drukke agenda", zegt presidium-voorzitter Kune Burgers. "Daarom is het goed om te kijken hoe er nog meer invloed kan worden uitgeoefend op wat de gemeenteraad doet." Hij doelt daarmee op de andere manieren waarop Amsterdammers hun stem kunnen laten horen zoals video's, brieven en stadsdeelbezoeken door raadsleden.

"Maar dat is echt iets heel anders", vindt Lauria. "Met een video kun je wel iets, maar het kost ook moeite en tijd die wij als organisatie soms wel hebben, maar die Amsterdammers niet altijd hebben. En op papier heb je de interactie die je tijdens het inspreken hebt niet." Schrijver somt op wat je mist als je niet inspreekt: "Emotie, interactie, intonatie. En het publiek en de pers is er dan niet bij."

Niet in elke gemeente

Burgers benadrukt dat niet in iedere gemeente het spreekrecht op deze manier kan worden gebruikt. "Maar het is juist goed dat persoonlijke verhalen op deze manier de politiek bereiken", zegt Lauria. "Het is zo heftig meteen", voegt ze eraan toe. "Ik denk niet dat dit echt de juiste manier is om effectiviteit te behalen."

Schrijver heeft niet het gevoel dat er te veel insprekers zijn voor de plekkend die er beschikbaar zijn. Per onderwerp in de commissieraad mogen er op dit moment drie mensen inspreken. Wat volgens Schrijver beter werkt is de kwestie bekijken per commissievergadering of zelfs per vergaderpunt. "Zorg dat er genoeg verschillende blikken worden besproken, genoeg diversiteit in insprekers en genoeg verschillende standpunten. Dat kan een voorzitter volgens mij heel goed bepalen."

Deze week wordt het voorstel besproken in de gemeenteraad.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938