Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bloemstukken Dodenherdenking kapot op de Dam: mogelijk vernield

12 mei 2023, 18.30 uur · Aangepast 13 mei 2023, 11.45 uur · Door AT5

Twee bloemstukken die dit jaar zijn neergelegd tijdens de Nationale Dodenherdeking lagen vanmiddag aan flarden op de Dam. Het lijkt er op dat ze zijn vernield, maar het Comité 4 en 5 mei laat weten dat er mogelijk vanmiddag iets is misgegaan met het opruimen van de bloemen. De stadsreiniging heeft namelijk vandaag alle bloemstukken en kransen verwijderd. 

Stichting Sobibor / Bob Schoo

Een van de bloemstukken was van Stichting Sobibor, die jaarlijks een krans neerlegt ter nagedachtenis aan de ruim 34.313 joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanaf kamp Westerbork naar het Oost-Poolse Sobibor zijn getransporteerd. Ook het naastgelegen stuk van Het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers is verwoest.

Een voorbijganger merkte de kapotte bloemstukken vanmiddag op en deed aangifte bij de politie. Voorzitter van Stichting Sobibor Christine Gispen-de Wied vindt het 'enorm teleurstellend' dat dit soort dingen gebeuren. "Het getuigt van erg weinig respect voor de aanleiding dat die bloemen er liggen', aldus de voorzitter.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938