Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Wedstrijd FC Groningen-Ajax definitief afgelast: tot twee keer toe rookbommen op het veld

14 mei 2023, 14.40 uur · Aangepast 14 mei 2023, 20.01 uur · Door AT5

De wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax is definitief afgelast. Na iets meer dan 8 minuten voetballen gooiden supporters van de thuisclub tot twee keer toe rookbommen op het veld. Ook rende een supporter het veld op.

Scheidsrechter Jeroen Manschot riep daarop de spelers naar de kleedkamer, waarna de wedstrijd enige tijd later weer werd hervat. Toen er niet veel later opnieuw rookbommen op held veld lagen, maakte Manschot definitief een einde aan de wedstrijd.

De supporter die kort na de eerste rookbommen het veld op rende, had een spandoek bij zich waarmee hij duidelijk probeerde te maken dat het bestuur van Groningen in zijn ogen moet vertrekken. De supporter werd uiteindelijk door beveiligers in de kraag gevat.

Al vanaf het begin van de wedstrijd droop het chagrijn er bij beide supportersgroepen vanaf. Ajax beleeft een zeldzaam matig seizoen waarin het hoogstwaarschijnlijk de voorronde van de Champions League mis gaat lopen, terwijl FC Groningen sinds vorige week zeker weet dat het gaat degraderen.

Voor aanvang van de wedstrijd maakten de fans van de thuisploeg al duidelijk hoe zij over die degradatie denken. Dit mocht nooit gebeuren. Dit wordt nooit vergeten en vergeven. Fledderus persona non grata. Geen plek meer voor ego en vriendjespolitiek in directie en rvc. Wij zijn de club, wij zijn Groningen, was op spandoeken achter het doel te lezen, waarna er ’schaam je kapot’ werd gescandeerd. De supporters hadden op sociale media al aangekondigd dat er acties zouden plaatsvinden.

Daarna volgden er twee incidenten waarbij rookbommen het veld op werden gegooid. Bij die tweede keer werd de wedstrijd definitief gestaakt. Scheidsrechter Manschot deed dat met pijn in zijn hart, zo vertelde hij tegenover de camera's van ESPN: "Het enige wat de spelers zeggen is 'scheids, kun je niet doorgaan?'. Ook ik wil diep in mijn voetbalhart door met die wedstrijd. Ik zit ook twee uur in de auto omdat ik het fantastisch vind om hier in de sfeer te staan."

In de korte tijd dat er vanmiddag gevoetbald werd, wisten beide ploegen niet te scoren. Het is niet duidelijk wanneer en onder welke voorwaarden de wedstrijd uitgespeeld wordt. Ajax heeft inmiddels laten weten dat het de kosten die uitsupporters hebben gemaakt op zich zal nemen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938