Start van hoofdcontent

Stad

nl

14 demonstranten aangehouden bij bezetting UvA-gebouw op Roeterseiland

16 mei 2023, 22.56 uur · Aangepast 17 mei 2023, 18.33 uur
Door AT5 · Foto: Martin Damen / AT5

Bij een bezetting in het UvA-gebouw op Roeterseiland heeft de politie dinsdagavond veertien aanhoudingen verricht. Nadat een deel van de demonstranten niet wilde vertrekken, ging de ME op last van het Openbaar Ministerie over tot een ontruiming.

De groep demonstranten, die voor een groot deel bestond uit studenten van de UvA, stond vanaf het begin van de middag in de hal van het gebouw. Ze zeiden pas te willen vertrekken als hun eisen werden ingewilligd. 

De demonstranten willen onder meer dat de universiteit de banden met Shell verbreekt, dat er meer democratisering komt en dat er geen politie meer op de campus komt om tegen demonstraties op te treden.

Een woordvoerder van de universiteit zei eerder op de middag nog dat studenten mochten demonstreren, maar dat ze om 22.00 uur (de sluitingstijd van het gebouw) wel moesten vertrekken. Niet iedereen heeft dat dus gedaan, ondanks meerdere oproepen van de politie.

Inter Visual Studio

Het college van bestuur van de UvA zou kort daarop de politie hebben gebeld, zo vertelt een actievoerder aan AT5. Zo'n twintig minuten na sluitingstijd kondigde de politie de ontruiming aan. "De politie doet gewoon hun werk", aldus de actievoerder, "Maar het college van bestuur heeft de keuze gemaakt om studenten te laten arresteren. Persoonlijk vind ik dat niet kunnen."

Volgens de politiewoordvoerder begon de ME bij de ontruiming met het 'creëren van vrije werkruimte', om te voorkomen dat er iets in de weg staat wanneer ze in actie moeten komen. Een aantal demonstranten zou geprobeerd hebben dat tegen te houden.

Volgens de woordvoerder probeerde de ME de demonstranten in eerste instantie met schilden weg te duwen. Toen dit niet voldoende bleek, zouden er met de wapenstok 'porren' zijn uitgedeeld. Demonstranten die een wapenstok probeerden af te pakken, zouden daarna een aantal tikken hebben gekregen.

Tijdens demonstratie waren er in het gebouw zowel leuzen als 'kraken gaat door' als 'free Palestina' horen. In de hal waar de demonstratie plaatsvond, was ook een spandoek te zien met daarop onder meer de tekst ''Cut ties with Israeli Colonizers" (verbreek de banden met Israëlische kolonisten) op te lezen was.

Op Twitter reageert het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) daarnaast op een video waarin tot een nieuwe intifada (letterlijk: 'opstand' of 'afschudding') opgeroepen zou worden: iets wat de organisatie als een 'oproep tot het tot het vermoorden van Joden' ziet. De term wordt intifada wordt ook gebruikt om twee Palastijnse opstanden uit 1987 en 2000 aan te duiden. 

Update: De veertien aangehouden demonstranten hebben tot woensdagmiddag op het bureau vastgezeten: 9 van hen voor lokaalvredebreuk, 1 voor openlijk geweld en 4 voor het niet voldoen aan een bevel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938