Start van hoofdcontent

Stad

nl

TranScreen filmfestival van start: "Laten zien dat we geen enge 'creatures' zijn"

19 mei 2023, 07.00 uur · Door Frederieke Weel

Voor films met, door en over transpersonen moet je de komende dagen in Filmtheater Kriterion zijn. Daar vindt tot en met zondag het TranScreen filmfestival plaats. "We willen met films laten zien dat we ook gewoon leuke mensen zijn."

Organisator Femke Hurkmans zorgt dat de laatste vlaggen en posters goed hangen voor de aftrap van het filmfestival in Kriterion. "Het is belangrijk dat transpersonen, non-binaire en gender-diverse mensen gerepresenteerd worden. Dat gebeurt wel, maar dan gaat het vaak over drama, operaties of haat. Daarnaast is het ook wel eens lekker om in de meerderheid te zijn", vertelt Hurkmans. 

In de categorie 'Van eigen bodem' worden zes korte films getoond. Een daarvan is I am not a Number: Alejandra. Deze film vertelt het verhaal van transvrouw Alejandra die uit Mexico is gevlucht. "Ik heb veel traumatische momenten meegemaakt in Mexico", vertelt ze. "Van mijn familie die me afwees, tot gepest en mishandeld worden op school, op straat en in de kerk. Het is natuurlijk niet te vergelijken, maar ook in Nederland voel ik me vaak onbegrepen als transvrouw."

Lars Brinkman schreef de korte film Lola & Ed die vandaag wordt vertoond. Ook speelt hij zelf de rol van dragqueen Lola. "De film is gebaseerd op een ervaring die ik zelf had toen ik als dragqueen een Uber bestelde en ik veel ongemak voelde bij de chauffeur die ons eigenlijk niet in zijn auto wilde. Ik voelde me niet veilig. Dat is een gevoel dat veel dragqueens ervaren. Vaak bestaat die veiligheid er wel in een club, maar niet in de publieke ruimtes helaas", vertelt hij.  

Volgens Alejandra is het filmfestival enorm belangrijk, transmensen zien zichzelf namelijk vaak niet terug in de media. Ze hoopt dat transmensen die naar het filmfestival komen zich vooral begrepen voelen. ''Al kunnen we dat gevoel maar geven aan één persoon, dan is dit festival al geslaagd.''

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938