Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook op de Stopera gaat de vlag uit voor de verjaardag van Weesp

22 mei 2023, 21.22 uur · Aangepast 26 oktober 2023, 13.28 uur · Door Michiel Klaassen

Een delegatie uit Weesp is maandagochtend afgereisd naar de Stopera. Met koffie en taart vieren ze met wethouder Rugter Groot Wassink dat Weesp, sinds maart vorig jaar onderdeel van de gemeente Amsterdam, 668 jaar stadsrechten stadsrechten heeft. Voor het eerst wapperen de kleuren van Weesp en Amsterdam naast elkaar op het stadhuis.

AT5

"Een feest voor Weesp, en dus ook voor Amsterdam", zegt Groot Wassink (GL).  Samen met Katinka Hilders-van de Wetering (CDA), de voorzitter van de bestuurscommissie van Weesp, hijst hij maandag iets na tienen de vlag. 

Gelijk oversteken, vonden ze in Weesp toen tijdens de Amsterdamse verjaardag de vlag van de hoofdstad op 'hun' stadhuis werd gehesen. En dus wappert op de verjaardag van Weesp ook de vlag van Weesp op de Stopera - al had de eerste editie wél enkele dagen vertraging door het Hemelvaartweekend.

Quote

"We zijn toch niet overgenomen?"

Katinka Hilders-van de Wetering

In oktober vorig jaar hingen de Amsterdamse Andreaskruizen op het Weesper stadhuis. De Weespers vonden dat maar zo-zo.  "We hadden zoiets van: wat is dít nou?!" vertelt Hilders-van de Wetering. "We zijn toch niet overgenomen?" Een week later maakt ze haar lichte verontwaardiging kenbaar aan Groot Wassink, als die in Weesp op bezoek is.

De vlag van Weesp

"En hij snapte ons wel", zegt Hilders-van de Wetering. "Maar, zei hij: als jullie jarig zijn, hangen we de vlag van Weesp op de Stopera."

En dus ligt op maandag - twee dagen na de eigenlijke verjaardag in het Hemelvaartweekend - de vlag van Weesp klaar om gehesen te worden. Iets na tienen hangt het blauw-wit-blauw van Weesp op gelijke hoogte van de Amsterdamse vlag. "Helemaal goed", glundert de bestuurscommissievoorzitter. "Bij mij in de tuin hangt-ie elke dag uit. En nu dus ook één keer per jaar hier op het stadhuis."