Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kolossaal museumstuk van Keith Haring voor het eerst in 31 jaar weer te zien

24 mei 2023, 07.17 uur · Aangepast 24 mei 2023, 10.29 uur · Door Michiel Klaassen

Keith Harings Amsterdam Notes, vervaardigd met Japanse inkt op papier, is met een lengte van 38 meter één van zijn grootste museumwerken. In de erezaal van het Stedelijk Museum zou het de deuren blokkeren, maar na twee jaar voorbereiding verloopt deze monsteroperatie uiteindelijk op rolletjes. Vrijdag opent de expositie.

AT5

De expositie rondom Haring kende een lange aanloop. "Twee jaar geleden besloten we het werk opnieuw te tonen", vertelt Monica Marchesi, papierrestaurator bij het Stedelijk Museum. Wat volgde is een uitgebreid controleproces. "Eerst is er een conditiecheck gedaan, daarna zijn de randen verstevigd."

En dan volgt er nog een logistieke monsteroperatie. Drie rollen van 10, 12 en 16 meter moeten zorgvuldig worden opgehangen. "Het werk is voor het Stedelijk gemaakt, voor het prentenkabinet. Maar die ruimte bestaat niet meer."

Keith Haring maakte Amsterdam Notes in 1986 in het Stedelijk Museum - Keith Haring Foundation\

Er is nog maar één zaal die groot genoeg is: de ICM-zaal, de erezaal van het museum. "Daar zou het wel de uitgangen blokkeren, en dat mag niet." Marchesi en haar collega's besluiten het werk uiteindelijk vijf meter boven de grond - en de uitgangen - te hangen. "Toen moesten we nog een opzet bedenken om het op te hangen." Een behoorlijk zenuwslopend klusje, geeft Marchesi toe. "Maar met twee hoogwerkers en vier mensen blijkt het eigenlijk heel goed te doen."

Skateboardwieltjes

Wel moet het uiterst zorgvuldig gebeuren: papier is enorm kwetsbaar. "We hebben er lang over nagedacht hoe we dat wilden doen. De spoel waar het werk omheen zit, kan gaan zwabberen." Een ijzeren rails houdt daarom de rol op zijn plaats. En skateboardwieltjes geleiden de rol soepel over de muur.

Voor curator-in-opleiding India Jeffes (24) is het meewerken aan de expositie een droom die uitkomt. "Ik was al fan van Keith Haring vóór ik bij het Stedelijk Museum kwam", vertelt de Australische UvA-student. "Om het hier in deze zaal uitgerold te zien worden, was echt iets dat je maar één keer in je leven meemaakt. Het is voor het laatst tentoongesteld in 1992, nog vóór ik geboren ben. Ik kende het werk daardoor alleen maar van foto's - en zelfs die zijn schaars."

India Jeffes kan uren naar het werk van Haring blijven kijken

Jeffes is gefascineerd door de details in het meterslange werk. "Je blijft maar dingen ontdekken. Elke keer als ik ernaar kijk, spot ik weer iets nieuws."

Keith Haring en Amsterdam

De Amerikaanse pop art-kunstenaar Keith Haring begon zijn carrière in New York, waar zijn graffiti-achtige tekeningen te bewonderen waren in de metrostations. Haring besteedt in zijn werk aandacht aan maatschappelijke onderwerpen van die tijd, zoals de aidsepidemie en het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Het Koelhuis in West met de muurschidering van Keith Haring - Keith Haring Foundation

In 1986 wijdt het Stedelijk een grote solo-expositie aan zijn werk. Speciaal voor die gelegenheid produceert Haring ook nieuw werk, waaronder Amsterdam Notes. In datzelfde jaar maakt Haring op het Koelhuis van het Food Center in West een grote muurschildering, dat in 2018 ontdekt werd. Twee jaar geleden wees de gemeente het Koelhuis aan als monument.

De expositie Keith Haring - Amsterdam Notes is van 26 mei t/m 5 november te zien in het Stedelijk Museum.