Start van hoofdcontent

Gezondheid

nl

Groot personeelstekort op spoedeisende hulp: UMC vraagt andere afdelingen bij te springen

31 mei 2023, 11.55 uur · Aangepast 31 mei 2023, 13.04 uur · Door Robin Antonisse & Maarten Westerduin

Het Amsterdam UMC kampt op de locaties AMC en VUmc met een groot tekort aan verpleegkundigen op de spoedeisende hulp voor aankomende zomer. Dat blijkt uit een interne e-mail aan medewerkers die in het bezit is van AT5. In de mail wordt aan het personeel gevraagd om extra diensten te draaien. Medewerkers van andere afdelingen moeten bijspringen om de gaten in de roosters op te vullen.

In de mail spreekt de leiding van de spoedeisende hulp (SEH) van een 'enorme klus' om de diensten in beide ziekenhuizen dekkend te houden. Omdat mogelijke oplossingen voor veel specialismen consequenties hebben, organiseerde de Raad van Bestuur gisteravond een overleg met de afdelingshoofden.

"Het is personele problematiek van beide SEH’s waarbij we kiezen voor volwaardige roosters op locatie AMC. Hierdoor blijft er een veilige en kwalitatief hoogwaardige zorg binnen Amsterdam UMC beschikbaar", meldt het ziekenhuis desgevraagd aan AT5.

Traumapatiënten naar AMC

Om een kwalitatieve goede zorg te behouden die veilig is voor zowel patiënt als medewerker, gaan sinds eind maart alle traumapatiënten per ambulance naar de spoedeisende hulp van het AMC. Patiënten die al bij het ziekenhuis bekend zijn, worden nog wel per ambulance naar het VUmc vervoerd.

Om patiënten veilig te kunnen opvangen op de locatie VUmc wordt de spoedeisende hulp daar 'laagdrempelig' bijgestaan door medewerkers van de intensive care, de anesthesiologie en de andere specialismen. "Indien een patiënt die al is opgenomen op locatie VUmc instabiel wordt, is er 24/7 spoedeisende zorg beschikbaar op die locatie", aldus het ziekenhuis. 

Het opvullen van de gaten in de roosters door medewerkers van andere afdelingen heeft mogelijk consequenties voor de zorg die op die afdelingen wordt verleend. "We hebben sinds corona te maken met langere wachtlijsten, die zullen hierdoor niet korter worden", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

'Grote, ingrijpende stappen'

De leiding van het ziekenhuis meldde het personeel eerder al dat de spoedeisende hulp 'aan de vooravond' van 'grote, ingrijpende stappen' staat. In die memo staat ook te lezen dat de problemen al langer spelen: zorgmedewerkers zijn de afgelopen weken ook al gevraagd om uitval en nog openstaande diensten op te vangen. Daarbij wordt verwezen naar het verzoek aan personeel om ook in de zomermaanden extra te werken.

"De nachtbezetting van het VUmc is tot een minimum gebracht. Het gaat een keer fout", aldus een medewerker van het Amsterdam UMC tegen AT5. "De druk op de andere ziekenhuizen wordt steeds groter." De Cliëntenraad van het Amsterdam UMC, die de belangen van patiënten behartigt, is door AT5 om een reactie gevraagd, maar heeft niet gereageerd.

Vorig jaar september kwamen de personeelstekorten op de spoedeisende hulp van de academische ziekenhuizen ook al in het nieuws. Naar de afdeling van het VUmc reden er om die reden een heel weekend geen ambulances.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938