Start van hoofdcontent

Straten van Amsterdam

nl

De Straten op Verbindingsdam: "Je hebt alle vrijheid van de hele wereld"

30 mei 2023, 19.30 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag ontmoeten we drie bewoners die rondom Verbindingsdam wonen. 

Verbindingsdam verbindt het Oostelijk Havengebied met KNSM-eiland. Netty woont hier op een varend woonschip. Het geeft haar een groot gevoel van vrijheid: "Als ze heel vervelend zijn aan de kant, kun je gewoon de trossen losgooien en weg". Netty is conceptueel kunstenaar. In haar laatste werk besteedt zij aandacht aan het thema rouw. Ze laat zien dat rouw ook een enorme stress in het lichaam veroorzaakt: "je kunt het niet wegstoppen". Naast haar werk als kunstenaar heeft Netty ook gewerkt als docent en in een jeugdgevangenis. 

Quote

"Als ze heel vervelend zijn aan de kant, kun je gewoon de trossen losgooien en weg"

Netty

Inge woont op het eiland Sporenburg: "Het voelt als vakantie door het water eromheen." Ze heeft gemerkt dat het veel meer leeft in de buurt: "Het was heel dor hier en nu heeft iedereen een terras met planten en soms bomen". Nu Inge het werkende leven achter zich heeft gelaten, heeft ze meer tijd voor hobbies: "Ik bridge veel, dat is een kaartspel, en ik ben op een vogelcursus gegaan". En haar kennis kan ze direct inzetten, want van haar vogelhuisje wordt goed gebruik gemaakt: ze heeft al drie nestjes gehad. 

Quote

"Het was heel dor hier en nu heeft iedereen een terras met planten en soms bomen"

Inge

In de IJ-toren wonen Tineke en Corrie. Uitkijkend op het Java-eiland en het KNSM-eiland vertelt Tineke over de krakers en nomaden die hier kwamen wonen: "Het was voor mijn gevoel het einde van de wereld". Al bijna achttien jaar wonen ze op grote hoogte, maar Corrie moest hiervoor wel haar hoogtevrees overwinnen: "Ik durfde alleen maar hier in het midden te staan, ik durfde niet bij de ramen te komen".  

Quote

"Het was voor mijn gevoel het einde van de wereld"

Tineke

Elke dinsdag en donderdag zijn er nieuwe afleveringen van de Straten van Amsterdam. We zijn ook op YouTube te vinden en op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]