Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe kon brand Joan Muyskenweg zo groot worden? "Dakleer en isolatie hebben vlam gevat"

4 juni 2023, 01.41 uur · Aangepast 4 juni 2023, 09.16 uur · Door AT5

Het dakleer en het isolatiemateriaal van het nieuwbouwcomplex aan de Joan Muyskenweg zorgden vanavond voor een snelle verspreiding van de brand. Daardoor hebben tientallen woningen aanzienlijke brand-, rook- en waterschade opgelopen. Dat zegt de brandweer. 

De brand ontstond waarschijnlijk in een muur op de zesde etage. Daarna verspreidde het vuur zich naar boven toe. "Er is sprake van een bitumendak (een soort dakleer, red.)", vertelt een brandweerwoordvoerder. "Dat brandt op zich vrij stevig. Dat in combinatie met de vrij forse wind, maakt dat de brand zich enorm snel kon verspreiden over het dak." 

De brand vond vervolgens een weg naar beneden en kon zich daar verder uitbreiden. Ook de onderliggende isolatiematerialen vatten vlam. Op het dak liggen veel zonnepanelen, maar volgens de woordvoerder van de brandweer hebben die 'niet zozeer te maken met die hele intense brand op het dak'. "Dat zal vooral de bitumen en de isolatie zijn geweest die daar heel fors heeft mee gebrand."

Pas diep in de nacht, rond 02.30 uur, was de brand volledig onder controle. De brandweer blijft ter plekke om op een later moment nog een controle uit te voeren.

Bewoners opgevangen in hotels

Vanwege de brand is het hele pand ontruimd en zijn de bewoners in een nabijgelegen hotel opgevangen. Drie mensen ademden rook in en zijn uit voorzorg nagekeken door ambulancemedewerkers. Er zijn geen gewonden gevallen en niemand hoefde naar het ziekenhuis. Aangezien het blussen tot diep in de nacht doorging moesten alle bewoners, ruim honderd, de nacht ergens anders doorbrengen. 

De brandweer laat weten in een persbericht dat voor één huishouden de brand samen viel met het voornemen om af te reizen naar een huwelijksceremonie. De brandweer heeft de koffers uit het pand gehaald waardoor de reis alsnog door kon gaan. 

Rook en brandresten

Bij de brand is een grote hoeveelheid rook vrijgekomen. Vanwege de rookontwikkeling heeft de brandweer omwonenden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten bij overlast. Even trok er een rookwolk richting de snelweg A10/A2. Dat knooppunt en een gedeelte van de A2, van en naar Amsterdam, is tot 23.30 uur afgesloten geweest.

Het kan zijn dat er brandresten aangetroffen worden in de directe omgeving van de brand. De brandweer laat weten dat de brandresten niet gevaarlijk zijn en dat het kan worden gezien als normaal afval.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938