Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie explosies in korte tijd voor woningen in Noord: "Schrok me helemaal wezenloos"

5 juni 2023, 10.40 uur · Aangepast 5 juni 2023, 16.58 uur · Door AT5

Voor de omwonenden van een drietal woningen in Noord was het vannacht schrikken. Voor de deuren van de huizen gingen in een korte tijd meerdere explosieven af. Er vielen geen gewonden bij de explosies. Voor een van de explosies wist de politie een man aan te houden. 

De drie explosies vonden tussen 03.15 en 03.50 uur plaats. Ze vonden allemaal plaats ten oosten van de Nieuwe Leeuwarderweg, de s116. De eerste knal was voor een woning aan de Urkstraat rond 03.15 uur. Door het explosief ontstond een brand. Naast de brandweer, die de brand snel onder controle kreeg, kwamen ook het Team Explosieven Veiligheid (TEV) en de forensische opsporing ter plaatse. 

Schrik

De overbuurvrouw vertelt dat ze als gevolg van de explosie meteen rechtop in bed lag. "Het was een enorme knal", vertelt ze. "Ik schrok me helemaal wezenloos." 

De buurvrouw besloot meteen haar bed uit te springen om te kijken wat er aan de hand was. Buiten zag ze dat een van de bewoners de ontstane brand probeerde te blussen. "Ze zijn natuurlijk heel erg geschrokken. Het gaat verder wel goed met ze. Ik denk niet dat ze een idee hebben uit welke hoek dit komt. Het zijn hele normale mensen, niets mis mee."

Tweede en derde explosie

Zo'n tien minuten later vond er aan de Beemsterstaat een tweede explosie plaats. Bij een trapportaal ging een explosief af dat het portiek heeft vernield. De politie kon een 21-jarige man aanhouden, maar er wordt nog onderzocht of hij daadwerkelijk iets met de explosie te maken heeft.

De laatste ontploffing vond rond 03.50 uur plaats aan de Werengouw. Ook daar werd een explosief voor een portiek neergelegd, de politie is nog bezig met het onderzoek.

Of de drie explosies een verband met elkaar hebben wordt door de politie onderzocht. Daarnaast wordt er aan getuigen gevraagd die iets gezien of gehoord hebben óf die meer weten over de explosies om zich te melden. Aan omwonenden met een videodeurbel of dashcam wordt gevraagd om de beelden te delen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938