Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mobiele 'media-gym' moet HVA-studenten meer bewust maken van hun digitale CO2-uitstoot

7 juni 2023, 13.32 uur · Door Jesler Bos

Sinds deze week kunnen HvA-studenten zich in het zweet werken in de 'media-gym', een kleine pop-up gym die studenten bewuster moet maken van de CO2-uitstoot van hun eigen mediagebruik.

AT5

Een uur lang Netflixen, daar staat een uitstoot van 55 gram CO2 tegenover, staat op de poster die naast het sportapparaat hangt in de aula van het Benno Premselahuis van de HvA. Hoe langer studenten op het apparaat zitten hoe voller de batterij wordt en hoe scherper het scherm is te zien waar ze van aflezen. 

De gym is bedacht om op een minder abstracte manier in te laten zien dat er vervuilende energie vrijkomt bij het gebruik van media. Volgens de ontwerpers is dat thema, met de komst van Chat-GPT en andere kunstmatige intelligentieprogramma's, nu belangrijker dan ooit: "We voelen dat onze digitale media consumptie steeds meer en meer wordt. En eigenlijk vragen we ons af of we niet meer verbruiken dan we kunnen opslaan. Het is een interessante discussie", vertelt ontwerper Martina Huynh. 

De pop-up gym is onderdeel van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie, waar toekomstige ontwerpers en ICT'ers worden opgeleid. "Je kan er als mens door aan het denken gezet worden, maar studenten die digitale media ontwerpen moeten zich er helemaal bewust van zijn. Zij kunnen verandering in gang zetten door anders te gaan ontwerpen", vertelt duurzaamheidscoördinator Astrid Lubsen. 

Apparaten zo lang mogelijk gebruiken

Een van de belangrijkste dingen die je als consument kan doen om minder uit te stoten, is om zo lang mogelijk gebruik te maken van je apparaten. "Je moet je laptop dus goed verzorgen, zodat hij langer mee kan. Ruim alles op en delete wat je niet meer nodig hebt", aldus Lubsen.  

Of de gym een hit wordt is nog de vraag. De eerste studenten die zich aan het apparaat wagen, zien er in ieder geval wel het voordeel van in: "Ik denk dat het wel goed is als ik moet sporten voor mijn Instagram. Dan zit ik in ieder geval wat vaker in de sportschool", zegt een van hen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938