Start van hoofdcontent

Voorjaarsnota 2023

nl

Liveblog: gemeenteraad debatteert over voorjaarsnota, 'geld voor brug is zoethoudertje'

7 juni 2023, 15.04 uur · Aangepast 7 juni 2023, 21.54 uur
Door Nicolai Brannan & Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Moet de gemeente in financieel onzekere tijden investeren in de stad of juist een appeltje voor de dorst bewaren en eerst grote problemen zoals de reiniging en handhaving aanpakken? Die vraag stond vanmiddag centraal bij het debat in de raad over de voorjaarsnota.

7 juni 2023, 21.54 uur

Liveblog gesloten

Lees hieronder hoe het debat verliep.

7 juni 2023, 21.53 uur

Gaat de stad naar de 10 miljard schuld?

VVD-fractievoorzitter Claire Martens vraagt naar de grens van 10 miljard schuld. Dat is het moment dat de gemeente naar private partijen moet om te lenen en de hele begroting in het Engels moet. "U gaat er vanuit dat het Rijk bijspringt, ik niet."

"Op die tien miljard zitten we nog niet", reageert Van Buren. "We zitten nu op 6,7 miljard. In de komende begrotingsperiode komen we uiteindelijk uit op negen miljard. (...) Voor de komende jaren komen we niet boven de 10 miljard. Nogmaals zeg ik, ik heb geen glazen bol. Niemand kan de rente voorspellen, niemand weet wat de sectorbanken gaan doen. En als we daar komen dan komen we natuurlijk altijd terug bij de raad."

7 juni 2023, 21.10 uur

Wethouder Van Buren reageert

Volgens wethouder Hester van Buren (Financiën) wil de gemeente haar ambtenaren de ruimte geven om in hun eigen werk 10 procent te besteden aan duurzaamheid. "Dat betekent bijvoorbeeld dat als je in het groen werkt, je kijkt, hoe kunnen we die klimaatadaptie beter maken?" Dat gaat in overleg met de leidinggevende. Volgens Van Buren mogen ze niet in hun eigen werktijd demonstreren. "Daar moeten ze echt vrij voor nemen."

7 juni 2023, 20.20 uur

Boomsma (CDA) kritisch op financieel beleid gemeente

Diederik Boomsma, fractievoorzitter van het CDA, vraagt in zijn bijdrage aandacht voor de financiële situatie van de gemeente. "Je kunt volgens mij in ieder geval niet en de schuld steeds verder laten oplopen, geen geld reserveren om je structurele uitgaven te dekken en zien dat de rente blijft stijgen, 1 procent rente kost geloof ik weer 50 miljoen, en geen solide plan maken om ook te bezuinigen op een van de grootste en belangrijkste kostenposten: je eigen organisatie."

Hij vindt het ook absurd dat ambtenaren 10 procent van hun werktijd te kunnen laten besteden aan activisme. Het blad Binnenlands Bestuur berichtte daar gisteren over en wethouder Hester van Buren bevestigde het. "Hoe werkt dat bijvoorbeeld als je een ambtenaar bent die werkt in de bestrijding van mensenhandel? Of die zorgt voor veiligheidsbeleid? Of bij het callcenter? Wat ga je dan doen?", vroeg Boomsma zicht af. "En activisme doe je volgens mij ook maar gewoon in je eigen tijd."

7 juni 2023, 18.15 uur

Zo verliep het eerste deel van het debat in de Stopera

Politiek verslaggever Nicolai Brannan was aanwezig:

AT5