Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad weer vol files, gemeente zet slagbomen bij knips even open

16 juni 2023, 17.51 uur · Aangepast 17 juni 2023, 17.48 uur
Door AT5 · Foto: Foto via AT5-Whatsapp (0651190938)

Alle knips zijn rond 18.50 uur korte tijd opgeheven. Dat kwam door grote drukte in de stad. Ongeveer een kwartier later gingen de slagbomen weer dicht. 

Volgens een woordvoerder van wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) kwam de drukte door een ongeluk in de IJtunnel en een sluiting van de Piet Heintunnel. Zij sprak rond 16.45 uur van een 'kortstondige sluiting vanwege een stilstaand voertuig' in de Piet Heintunnel. Een omstander liet weten dat het om een sluiting van ruim dertig minuten ging. De tunnel is inmiddels wel open. 

Volgens verschillende Amsterdammers zijn de knips, net als eerder deze week, juist de voornaamste oorzaak van de verkeersdrukte. Door de afsluiting van de Weesperstraat zijn er nog maar weinig routes om de stad in en uit te komen. Een van de meest gebruikte routes is de Kattenburgerstraat van of naar de Piet Heintunnel, daar staat inmiddels vrijwel continu file. Op andere plekken is het ook raak. "Chaos in de stad!!!", laat een automobilist weten. "Alles zit vast. Ring, Panamalaan, Kattenburgerstraat, kortom alles."

Bus 22, die onder meer op de Spaarndammerstraat, langs het Centraal Station, op de Prins Hendrikkade en op het Kattenburgerplein rijdt, had maar liefst een uur vertraging. De oorzaak was volgens het GVB 'verkeersdrukte'.

Quote

"Sinds de knip van de Weesperplein is het een puinhoop met het verkeer op de IJdoornlaan in Noord"

Bewoner Noord

In Noord is het volgens verschillende buurtbewoners al de hele week druk, omdat verkeer richting de IJtunnel wil om het centrum in de komen. "Gigafile in Noord voor de IJtunnel, omdat het na de tunnel zo vast staat", laat een omstander weten.

Een bewoner: "Sinds de knip van de Weesperplein is het een puinhoop met het verkeer op de IJdoornlaan in Noord." En nog een andere bewoner: "Alles staat weer vast, geweldig die knip. Amsterdam Noord 16.00 uur 's middags op de  IJdoornlaan. Elke dag staat het muurvast. Vanaf Buikslotermeerplein naar oprit Zeeburg Nieuwendam."

A10 Noord

Een woordvoerder van de ANWB, die vooral naar het verkeer buiten de bebouwde kom kijkt, bevestigde rond 17.45 uur dat er files stonden op de snelwegen rond de stad. "In het hele land staan er files. Het gaat in Amsterdam vooral om de A10 Noord. De vertraging is daar ongeveer 10 minuten. We zien ook dat het vastloopt in de stad."

Er zijn sinds maandag vier nieuwe knips in de stad. De meest prominente is de knip op de Weesperstraat. De andere drie knips, op de Anne Frankstraat, de Hoogte Kadijk en de Kattenburgergracht, zijn bedoeld om te voorkomen dat verkeer via die routes omrijdt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938