Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geld nodig voor nieuwe wieken Molen van Sloten

26 juni 2023, 07.01 uur · Aangepast 27 juni 2023, 11.40 uur · Door Esperanza Visser

De Molen van Sloten in Nieuw-West heeft dringend geld nodig voor nieuwe wieken. De twee roeden waar de wieken aan vastzitten beginnen te roesten en dat kan gevaarlijk zijn. Door de roest ontstaat het risico dat de roeden kunnen afbreken. Met een crowdfunding wordt geld ingezameld om de molen te restaureren.

AT5

Voor veel buurtbewoners heeft de molen een sentimentele waarde. "Ik ben hier getrouwd", zegt Tamar Frankfurther. "Een molen zonder wieken is niks. Die moeten draaien." Maar door roestvorming loopt het bestaan van de wieken nu gevaar.

Kostbare renovatie

Voor een volledige opknapbeurt, waarbij de wieken, de roeden en de vijzel vervangen moeten worden, moet ongeveer 180 duizend euro neergelegd worden. Een deel hiervan kan worden bekostigd met subsidies, doordat de romp een monumentale status heeft. Maar de subsidie dekt niet de kosten van de totale renovatie. 

Quote

"Wie meer dan 100 euro schenkt, krijgt van de oude wieken een stukje heklat met een inscriptie."

Bestuurslid Molen van Sloten, Jolanda Edema

Met de crowdfundingsactie 'Laat de molen draaien' wordt geprobeerd om 20 duizend euro op te halen. "Wie meer dan 100 euro schenkt, krijgt van de oude wieken een stukje heklat met een inscriptie. Bij grote donaties van 2500 euro of meer krijg je een naamplaatje op de nieuwe roeden", zegt Jolanda Edema, bestuurslid van de Molen van Sloten. 

Naast het trekken van toeristen heeft het ook een educatieve functie. Scholen komen vaak langs om te leren over de functie en historische waarde van een molen. Maar Edema benadrukt ook de toegevoegde waarde van de molen voor de omgeving. "We dragen er aan bij, als we weer mogen pompen, dat een groot deel van West drogen voeten houdt."

Of het streefbedrag van 20 duizend euro opgehaald wordt, is nog even spannend. Frankfurther is overigens positief ingesteld: "Dit gaat gewoon lukken!"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938