Start van hoofdcontent

Stad

nl

Booking betrekt gigantisch onderkomen aan Oosterdok: "Hier liggen onze wortels"

28 juni 2023, 07.59 uur · Aangepast 29 juni 2023, 17.27 uur · Door Ronald Olsthoorn

Bijna 65.000 vierkante meter voor 6.000 werknemers, een constructie waar net zoveel staal voor werd gebruikt als voor de Eiffeltoren, drie restaurants, waarvan er eentje wordt bestierd door een chef, 10.000 planten - én een magistraal uitzicht over de stad. 

Het nieuwe huis van Booking is in veel opzichten de overtreffende trap. Intussen is het bedrijf een multinational in Amerikaanse handen, maar het werd groot in Amsterdam. 

Met het succes kwam ook de kritiek. De ontwrichtende werking van vakantieverhuur op de stad, expats die de Amsterdamse huizenmarkt bestormen, 65 miljoen euro aan coronasteun die schielijk werd terugbetaald nadat bleek dat de top van het bedrijf zichzelf beloonde met megabonussen. 

Maar vandaag is het feest op het Oosterdokseiland. Minister van Economisch Zaken, Micky Adriaansens (VVD) verricht de opening en het kabinet is maar wat blij met het gigantische internationale hoofdkantoor op Hollandse bodem. 

Quote

"Een cadeau voor de stad, maar zeker ook voor ons"

director real estate, Marnix Mali

"Ik zou zeggen: een cadeau voor de stad, maar zeker ook voor ons", reageert Marnix Mali op de vraag of de kantoorkolos een cadeau dan wel het toppunt van ongebreideld techkapitalisme is.

Mali coördineerde voor Booking het bouw- en verhuisproces van begin tot eind. Hij begrijpt het sentiment over het bedrijf bij sommige Amsterdammers, maar ziet toch vooral een win-win. "Wij zijn heel blij met Amsterdam, dat is ook waarom veel mensen graag bij ons komen werken, vanwege de stad. Daarom willen we zeker ook wat terugdoen. Wat we denk ik ook doen met het hebben van zo'n gebouw en het ook weer teruggeven van alle mooie gebouwen waar we voorheen in zaten."

De Booking-mensen zaten eerst verspreid over elf verschillende vestigingen en nu dus voor het eerst samen onder één dak.

Ook aan een klimmuur voor het personeel is gedacht.
Quote

"Hier liggen onze wortels, dus hier blijven we"

Marnix Mali

De director real estate vindt verder dat de opvolger van het oude Post CS-gebouw een bijdrage levert aan 'Expeditie Oosterdok', het samenwerkingsverband dat van het Oosterdokseiland een aantrekkelijke plek voor bezoekers moet maken. Ook de gemeente zou daar blij mee zijn, als mensen die het Centraal Station verlaten niet rechtdoor gaan, maar linksaf slaan.  

Maar een bezoekje aan een van de drie Booking-restaurants zit er voor de argeloze voorbijganger niet in. Wel komt er op de begane grond nog een voor iedereen toegankelijke horeca-gelegenheid en daar moet ook de stichting Techgrounds, dat IT-opleidingen verzorgt, nog een plekje vinden. 

Booking heeft een huurcontract voor 16 jaar afgesloten en telt elke maand 2 miljoen euro neer voor de huur. Het gebouw was weliswaar van het bedrijf zelf, maar heeft het intussen voor 566 miljoen euro verkocht aan de vastgoedtak van de Duitse bank Deka. In de video hier boven kun je zien hoe het er van binnen uitziet.

Het oude Post CS-gebouw.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938