Start van hoofdcontent

Knip

nl

Liveblog debat knip Weesperstraat: deel oppositie dient motie van afkeuring in

28 juni 2023, 14.03 uur · Aangepast 29 juni 2023, 00.01 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Politieke partijen debatteerden vandaag over de vraag of de proef met de knip van de Weesperstraat en drie andere straten wel door moest gaan. Nadat via een bericht van AT5 bevestigd werd dat de brandweer en Ambulance Amsterdam bezorgd zijn over de gevolgen, werd het debat geschorst en ging het pas in de avond verder. Lees hieronder hoe het debat verliep:

28 juni 2023, 23.42 uur

Motie van afkeuring verworpen, liveblog gesloten

Naast de fracties die de motie van afkeuring indienden (VVD, DENK, JA21 en CDA) stemde alleen Forum voor Democratie) voor.

De gemeenteraadsvergadering is daarmee afgelopen. Het liveblog is gesloten.

28 juni 2023, 22.45 uur

Motie van afkeuring VVD, DENK, JA21 en CDA

Daan Wijnants (VVD), Süleyman Koyuncu (DENK), Kevin Kreuger (JA21) en Diederik Boomsma (CDA) dienen een motie van afkeuring in. "Het goed, volledig juist informeren van de gemeenteraad is zelfs haar hoofdtaak en dat is hier niet gebeurd", zegt Wijnants.

Kreuger zegt dat hij 'als er nog een keer gedonder is met een sticker of een poort die niet open gaat' een motie van wantrouwen indient. "Dan ga je gewoon naar huis." 

Over de motie van afkeuring wordt later vanavond gestemd,

28 juni 2023, 22.12 uur

JA21: is wethouder 'in control'?

JA21-raadslid Kevin Kreuger vraagt Van der Horst of ze vindt dat ze 'in control' was. "Het was niet alleen dat ze niet wist van bepaalde incidenten, maar er waren gewoon geen stickers geregeld. Ben je dan in control, ja of nee?"

Van der Horst vindt dat dat 'heel snel' is opgelost. "Maar dat het ook niet de enige manier was om de slagbomen open te zetten. Dus die zijn vervolgens gewoon door verkeersregelaars en de meldkamer handmatig opengezet, meteen."

Ze stelt dat het probleem daarmee 'opgelost' was. "Had ik de incidenten graag gehoord? Ja. Hadden we dan heel anders kunnen acteren om het te verbeteren? Nee want dat was wel gedaan. Want er werd wel op geacteerd."

AT5

28 juni 2023, 21.51 uur

VVD, DENK, JA21 en CDA verbijsterd over brief wethouder

VVD-raadslid Daan Wijnants vindt het onbegrijpelijk dat Van der Horst de zorgen bij de hulpdiensten in eerste instantie ontkende. "Dan is de enige conclusie die ik hier kan trekken, is dat de wethouder geen goede informatie krijgt via de lijn die haar moet bereiken. Dat ze ten dele onjuiste informatie heeft gekregen via die lijn. En dat zij daarmee de raad verkeerd heeft geïnformeerd." CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma noemt het 'absurd'.

Ook het feit dat het 2,5 weken duurde voordat de ambulances uit Zaandam en Purmerend stickers kregen om door de knips heen te kunnen leidt tot verontwaardiging. "Ik weet niet wat snel is voor de wethouder?", vraagt Süleyman Koyuncu van DENK zich af. Kevin Kreuger (JA21): "Het lijkt wel een gemeentehuis hier."

AT5

28 juni 2023, 21.22 uur

Van der Horst 'betreurt' dat ze gemeenteraad niet goed informeerde

"Ik vind het fijn dat we hebben geschorst, om nog een keer te checken en alle informatie boven water te krijgen", begint Van der Horst. "Wat ik ook in de brief heb staan. Het blijkt dat ik u niet volledig heb kunnen informeren op basis van de informatie die we hadden. En dat betreur ik uiteraard."

AT5