Naomie Pieter is benoemd tot voorzitter van Queer Amsterdam, de organisator van de Queer Pride. Pieter, een ervaren activist en organisator, volgt Aynouk Tan op. De Queer Pride, onderdeel van de Queer & Pride Amsterdam 2023, duurt een volle week en wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Over 23 dagen gaat het evenement van start.
Pieter, als algemeen bestuurslid al een tijd betrokken bij Queer Amsterdam, maakte het nieuws woensdagavond zelf bekend tijdens een panelgesprek in het W Hotel. Pieter is bij het brede publiek geen onbekende: Pieter was één van de drijvende krachten achter initiatieven als Kick Out Zwarte Piet, de Black Lives Matters-demonstraties en de Pride Walk.
Diezelfde Pride Walk is zaterdag 22 juli de start van de Queer & Pride Amsterdam. Twee Pride-weken, met feesten, demonstraties en natuurlijk de botenparade, die honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland zullen trekken. Queer Amsterdam draagt verantwoordelijkheid voor de programmering van de eerste zeven dagen.
Pride 2023, hoe zat het ook alweer?
De Pride van 2023 heet voluit Queer & Pride Amsterdam en heeft niet één maar twee organisatoren, elk met hun eigen programma.
-
22 juli t/m 28 juli is de Queer Pride, georganiseerd door Queer Amsterdam. In de programmering is veel aandacht voor emancipatie van achtergestelde groepen zoals sekswerkers en transgender personen.
-
1 t/m 6 augustus organiseert Stichting Pride Amsterdam de vertrouwde Pride, met bekende onderdelen als de botenparade en de straat- en pleinfeesten.
Pieter is sinds 1 juni voorzitter en is door haar voorganger Aynouk Tan gevraagd of zij het stokje van haar wil overnemen. Pieter: "Ik heb er ontzettend veel zin in! En ik ben natuurlijk enorm vereerd."
Voorzitterswissel
Tan, sinds de oprichting nauw betrokken bij Queer Amsterdam, is inmiddels vertrokken bij de organisatie. In het najaar van 2022 speelde zij een grote rol in de gesprekken met de gemeente en de Stichting Pride Amsterdam over de toekomst van de Pride. Tan zette in december namens Queer Amsterdam de handtekening onder het convenant waarmee de Queer & Pride Amsterdam tot stand kwam.
De voorzitterswissel is in goed overleg tot stand gekomen, staat te lezen in een gezamenlijke verklaring van Tan en Queer Amsterdam. Daarin staat onder meer: "Er is een verschil van inzicht ontstaan over de koers van Queer Amsterdam. In onderling overleg is besloten dat Tan niet langer betrokken is bij de Stichting. De Stichting is Tan zeer erkentelijk voor de tijd en moeite die hen vanaf het allereerste begin in dit project gestoken heeft".
Wat dat verschil in inzicht is, houden de betrokken partijen het liefst voor zichzelf. Gevraagd naar een reactie verwijst ook Tan naar de verklaring.
Blik vooruit
Het bestuur richt de blik vooruit: de Queer Pride is al over dik drie weken. "We hebben enorme beloftes gemaakt naar onze achterban, we willen iets historisch neerzetten", zegt bestuurslid Sorab Roustayar. Hij is enorm blij met Pieter als nieuwe voorzitter. "Zo'n ervaren boegbeeld voor onze gemeenschap en voor de anti-racismebeweging, die al zoveel voor elkaar heeft gekregen - we mogen ons in de handen knijpen, ja."
"Ik ben supertrots op wat we nu al hebben neergezet"
Naomie Pieter woont op Curaçao, maar is de komende maanden in Nederland. De aftrap van de Pride, de Pride Walk, is voor Queer Amsterdam gesneden koek: enkele bestuursleden speelden daarin al langer een grote rol. Pieter: "Maar we hebben nog veel meer op het programma staan: 55 activiteiten in vijf stadsdelen. Ik ben super trots op wat we nu al hebben neergezet"
Daarbij werkt Queer Amsterdam nauw samen met tientallen andere organisaties en vrijwilligers. "En met horecaondernemingen als Podium Mozaïek, de Meervaart, het Bijlmerparktheater en de Tolhuistuin, " zegt Roustayar. "Wij hebben een faciliterende rol, maar het is aan de gemeenschap hoe het ingevuld wordt." Een goed voorbeeld is de donderdag, als sekswerkers en hun maatschappelijke positie centraal staan. "In Casa Rosso is dan een show, gemaakt van, voor en door sekswerkers."
Queer Amsterdam trekt nadrukkelijk de stadsdelen in, maar de de sekswerkersdag kon alleen maar op de Wallen plaatsvinden, stelt het bestuur. "De binnenstad is hun plek. Wij vinden dat het overtoerisme nu volledig op de sekswerkers wordt afgeschoven. Terwijl uit onderzoeken blijkt dat maar een klein deel van de Wallenbezoekers voor de sekswerkers komt. Dat is zondebokpolitiek."
Black Pride op de Dam
Ook andere delen van de queergemeenschap krijgen aandacht. Op het Leidseplein zal een diner voor de transgemeenschap worden gehouden met 150 genodigden. Naast de aandacht voor strijd en emancipatie is er ook ruimte voor feest, film en sport.
Voor de kersverse voorzitter Pieter is een grote rol weggelegd bij het organiseren van de Black Pride. Die vindt plaats op de Dam, waar ze eerder Black Lives Matter-demonstraties leidde. "Om juist op die plek, in het jaar dat we herdenken dat we 150 jaar geleden de slavernij beëindigden, een vette stage neer te zetten, is heel bijzonder voor mij."
Het worden spannende weken voor Roustayar en Pieter. Ze weten de blik van de gemeenschap op zich gericht en willen iets historisch neerzetten. Roustayar: "Een deel van het programma staat al online. We nodigen iedereen uit om te kijken en deel te nemen aan de Queer Pride."
💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938!