Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Onderschepte container met 1.120 kilo coke mogelijk al gecontroleerd in Zuid-Amerika

3 juli 2023, 21.22 uur · Door Niels van Steijn

De container waarin vorig jaar juli 1.120 kilo cocaïne werd gevonden, zou mogelijk eerder al zijn gecontroleerd in Zuid-Amerika. Dat bleek vandaag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Alkmaar. De cocaïne zat verstopt in zakken cacaobonen, maar nog voordat de container het Westelijk Havengebied kon verlaten werd de lading onderschept. Vier mannen werden aangehouden. 

AT5

Volgens advocaat Vito Shukrula, die hoofdverdachte 30-jarige Aris S. uit Alkmaar bijstaat, is de container - waarin uiteindelijk 1.120 kilo coke is gevonden - al eerder in Zuid-Amerika gecontroleerd. "Uit het politiedossier blijkt dat de recherche via Interpol in Zuid-Amerika heeft gevraagd of er een controle heeft plaatsgevonden op de container. Dit zou zijn bevestigd. Is er toen cocaïne aangetroffen of was-ie leeg? Daarover wil ik opheldering", stelde hij vandaag tijdens de zitting. 

Via Ecuador en Colombia

Op 12 juli 2022 werd een lading cocaïne van 1.120 kilo onderschept. De lading zat verstopt in een container afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse Ecuador en zou via Colombia in Nederland zijn aangekomen. 

Justitie houdt in ieder geval vier mannen verantwoordelijk voor de invoer van de lading coke. Het gaat om de 30-jarige Aris S. uit Alkmaar, die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de spil in het web. Hij zou op moment van zijn arrestatie op het kantoor van een Zaans transportbedrijf werken, met onder meer een containerterminal in Amsterdam. 

Vier verdachten 

De andere verdachten zijn de Amsterdamse Iwan van Z. (43), de 27-jarige Kevin K. uit Purmerend (ook een voormalige medewerker van het transportbedrijf) en de 55-jarige Johan van C. uit Enkhuizen die de vrachtwagen zou hebben bestuurd. Hij zou een verzoek hebben gekregen 'iets op te halen en ergens heen te brengen'. 

Alle vier de verdachten ontkennen iets met drugssmokkel te maken te hebben. Drie van hen zitten nog altijd vast. S. die vandaag als enige aanwezig was in de rechtbank, mag het vervolg van zijn strafzaak sinds een paar maanden in vrijheid afwachten. 

'Switch'-methode

Zijn advocaat vermoedt dat er in deze zaak sprake is van de zogeheten 'switch-methode', een methode waarin ladingen cocaïne van de ene naar de andere container worden verplaatst, om controles te omzeilen. In dit geval zouden drugsuithalers de coke in de container kunnen hebben gestopt. "Deze container heeft voor een bepaalde tijd in Rotterdam gestaan, voordat het naar Amsterdam werd vervoerd. Wat is er in de tussentijd gebeurd, en waren de verdachten hiervan op de hoogte?", aldus Vito Shukrula. 

Quote

"Dat deze lading cocaïne vanuit een andere container pas in Nederland is gestopt, daar geloof ik niks van"

Officier van justitie

Het Openbaar Ministerie ziet het anders. "Dat deze lading cocaïne vanuit een andere container pas in Nederland is gestopt, daar geloof ik niks van. Niet één van de verdachten heeft een verklaring afgelegd die bij deze uitleg past", aldus de officier van justitie (ovj). 

Volgens hem gingen de verdachten op 'zeer geraffineerde wijze te werk' en lieten ze 'geen digitale sporen achter'. Ze zouden daarbij echt niet per ongeluk de verkeerde container van het terrein hebben opgehaald. "Ze hebben het ruim van tevoren voorbereid", aldus de ovj. 

Net als Shukrula deden ook de andere advocaten in de zaak enkele onderzoekswensen. De rechtbank beslist over twee weken of ze de wensen goedkeuren. De zaak tegen de vier verdachten wordt eind september inhoudelijk behandeld.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938