Start van hoofdcontent

Stad

nl

Innovatief recyclen: bakstenen van oude pleepotten aan de Zuidas

6 juli 2023, 13.53 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

Op de Zuidas komt een nieuw, bijzonder en extreem duurzaam gebouw. Met koopwoningen, kantoren, horeca én 120 sociale huurwoningen. Gebouwd met speciale bakstenen gemaakt van keramisch bouwafval. 

"CrossOver" heet het nieuwe gebouw. Tijdens de bouw van het project zijn er verschillende innovatieve technieken toegepast. Zoals bij het ontwerp van de gevel, waar materiaal hergebruikt is. Oude wc-potten, wastafels en badkamers zijn vermalen met klei om er nieuwe bakstenen van te maken, zo vertelt Raymond Stijkel. Hij is als ontwikkelmanager betrokken bij het project . "Wat normaal gesproken puur afval zou zijn, zijn we nu aan het upclyclen."

Quote

"Wat normaal gesproken puur afval zou zijn, zijn we nu aan het upclyclen."

Raymond Stijkel - ontwikkelmanager

Ook is het gebouw energieneutraal. Dit betekent dat de energie die in het gebouw verbruikt wordt, ook zelf wordt opgewekt in en -op het gebouw. Het gebouw heeft bijvoorbeeld zonnepanelen en is aangesloten op een duurzame warmte-koudebron. Ook zijn alle installaties in het gebouw verstopt waardoor er op het dak ruimte is voor groen. Op deze groene dakterrassen wordt water opgevangen en langzamerhand weer teruggegeven aan het riool.

Volgens Stijkel is het belangrijk om actief bezig te zijn met innovaties en duurzaamheid van bouwprojecten. Niet alleen wordt er naar gevraagd vanuit de markt, ook voor de ontwikkelaars is het belangrijk. "We zijn continu bezig met innoveren," aldus Stijkel.

Slim, Snel & Samen

Meer weten over innovaties in de bouw? Kijk dan de nieuwe Bouw Woon Leef docu: Slim, Snel & Samen:

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam, AM, Bouwend Nederland en VORM.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, Twitter, Instagram en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.