Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam wil openingswedstrijd WK vrouwenvoetbal organiseren

5 juli 2023, 21.33 uur · Aangepast 5 juli 2023, 21.55 uur · Door AT5

De KNVB heeft Amsterdam voorgedragen als één van de speelsteden voor het WK voetbal voor vrouwen in 2027. Dat toernooi hoopt Nederland samen met Duitsland en België te mogen organiseren. 

AT5

De drie landen stelden zich vandaag officieel kandidaat voor het toernooi. Naast Amsterdam horen ook Eindhoven, Enschede, Heerenveen en Rotterdam bij de mogelijke speelsteden.

Wethouder Sofyan Mbarki (Sport) zegt trots te zijn op de poging het toernooi binnen te hengelen. "Het meiden- en vrouwenvoetbal zit in de lift en wij willen dit als stad verder stimuleren en ondersteunen. Dit topsportevenement biedt een belangrijk podium waar rolmodellen als inspiratie kunnen dienen voor jonge meiden."

Te klein voor finale

De Johan Cruijff Arena wordt door de voetbalbonden gezien als het stadion waar de openingswedstrijd moet gaan plaatsvinden. Voor een finale is het stadion te klein: de FIFA-regels schrijven voor dat er voor die wedstrijd minimaal 65.000 plekken beschikbaar moeten zijn. In de Arena passen iets minder dan 56.000 mensen.

Nederland, Duitsland en België en Duitsland hebben trouwens concurrentie. Ook de Verenigde Staten en Mexico willen het toernooi graag samen organiseren. Daarnaast zijn Brazilië en Zuid-Afrika in de race voor het gastheerschap. In mei 2024 maakt de FIFA na een stemronde bekend waar het toernooi gespeeld gaat worden.

Eerder dit jaar werd voor het eerst een Klassieker tussen de vrouwen van Ajax en Feyenoord in de Arena gespeeld. Op die wedstrijd kwamen 34.000 toeschouwers af.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938