Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vijf jaar burgemeester Halsema: van Dam-demonstratie tot excuus slavernijverleden

8 juli 2023, 07.00 uur · Aangepast 8 juli 2023, 07.55 uur
Door Nicolai Brannan · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Vijf jaar geleden, op 12 juli 2018; wordt Femke Halsema, dan 52 jaar oud, na het uitspreken van de woorden 'dat verklaar en beloof ik' burgemeester van Amsterdam. In een uitgebreide reportage blikken we terug op ruim 1800 dagen burgemeesterschap met verschillende personen die met Halsema te maken hebben gehad, of haar de afgelopen jaren hebben gevolgd.

AT5

Een dag na de installatie bezoekt Halsema al Noord, ruim een week later mag ze de Noord/Zuidlijn openen en daarna volgen Kwaku en de Canal Parade. Een feestelijk begin, maar er ontstaat ook al snel commotie rondom uitspraken van de kersverse burgemeester: het boerkaverbod weigert ze te handhaven in Amsterdam én gebedshuizen wil ze in een uiterst geval kunnen sluiten. Halsema begint ook als burgemeester in een stad waar op dat moment drugscriminelen grof geweld niet schuwen.

Drugscriminaliteit

Enkele maanden voor haar installatie wordt de broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten in Noord. Ook tijdens haar ambtstermijn krijgt Amsterdam te maken met nietsontziend geweld. Zo wordt op 18 september 2019 Derk Wiersum, advocaat van de kroongetuige, aan het begin van de dag op straat vermoord. Bijna twee jaar later, op 6 juli 2021, wordt Peter R. de Vries, hij staat dan als vertrouwenspersoon de kroongetuige bij, na de opnames van RTL Boulevard in hartje centrum neergeschoten. Negen dagen later overlijdt hij in het ziekenhuis.

Halsema met Amsterdammer van het Jaar 2021 Jason Bhugwandass

En dan is er ook nog de aanhouding van haar zoon, de Amsterdamse excuses voor het slavernijverleden, de relatie met Ajax, de coronacrisis, de rellen op het Museumplein tijdens corona en de Black Lives Matter demonstratie, die politiek gezien een motie van wantrouwen oplevert. Verder: hoe is Halsema als burgermoeder, gaat ze voor een tweede termijn en welke uitdagingen liggen er nog op haar te wachten? In de terugblik spreken we met: 

  • Thijs Niemantsverdriet, NRC-correspondent in Amsterdam
  • John van den Heuvel, misdaadjournalist
  • Ivette Forster, organisator Keti Koti in het Oosterpark
  • Jason Bhugwandass, Amsterdammer van het Jaar 2021
  • Royce de Vries, advocaat

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].


Deze productie is mede tot stand gekomen met behulp van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek