Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Verdachten ontvoering 15-jarige jongen uit De Pijp langer vast: "Heftig feit met professionele context"

7 juli 2023, 19.56 uur · Door Ronald Olsthoorn

De vier mannen die volgens justitie brein en uitvoerders zijn van de kidnap van de scholier in januari van dit jaar, moeten hun zaak achter de tralies blijven afwachten. 

AT5

De een wordt binnenkort vader, de ander wil zijn professionele vechtcarrière redden; alle vier de mannen die vandaag in een nieuwe voorbereidende zitting voor de rechter kwamen, voerden redenen aan waarom zij vinden dat zij de inhoudelijke behandeling van hun zaak best in vrijheid kunnen afwachten.

Volgens Gerald Roethof, advocaat van de 34-jarige Amsterdammer Diëgo S. gaat het om een 'eenvoudige vrijheidsberoving': "Ik wil de zaak klein houden. Namelijk het gaat erom, er is een jongetje meegenomen in een bus, dat is de zaak van mijn cliënt. En een woningoverval staat er wat mijn cliënt betreft buiten."

Volgens justitie niet, die legt verband met een woningoverval aan het Minervaplein een paar weken voor de ontvoering waarbij tonnen aan cash geld buit zou zijn gemaakt. De 15-jarige jongen uit De Pijp zou daar bij zijn geweest en de kidnappers waren via hem op zoek naar informatie. 

De rechter neemt vandaag in overweging dat het om een heftig feit gaat en dat de heren die voor hem zitten een lijvig strafblad bezitten. Juist vanwege die "professionele context" van de groep moeten zij hun zaak voorlopig achter de tralies blijven afwachten. Wel gaat de rechter zich inspannen om de inhoudelijke behandeling van de zaak, aanvankelijk gepland voor februari/maart volgend jaar, naar voren te halen.