Start van hoofdcontent

Stad

nl

IJtunnel richting Noord urenlang dicht

17 juli 2023, 08.35 uur · Aangepast 17 juli 2023, 15.34 uur · Door AT5

Verkeer dat vanaf het centrum naar Noord wilde kan al een groot deel van de dag niet via de IJtunnel. Door een probleem met de ventilatie was een van de twee tunnelbuizen dicht. De gemeente had de slagbomen van een van de knips deels geopend en besloot later alle knips volledig te openen. 

Foto: Foto via AT5-Whatsapp (0651190938)

Op een foto van een taxichauffeur was te zien dat de gemeente pionnen had geplaatst op Prins Hendrikkade, om te voorkomen dat verkeer de rijstrook richting de tunnel gebruikt. "Het verkeer staat helemaal vast! Vanaf Amrath Hotel tot de Piet Heinkade", liet hij weten.

Vervoerder Connexxion meldde dat de haltes van buslijn 391 en 394 bij het Centraal Station en de Prins Hendrikkade vervallen. Ook de bussen van vervoerder EBS van en naar Waterland konden niet verder rijden dan Noord. "Deze situatie is zondagavond al begonnen en duurt volgens de huidige berichten tot einde dienstregeling van vandaag (maandag)", liet EBS weten. 

Een woordvoerder van de gemeente bevestigde dat de tunnelbuis richting Noord inderdaad sinds gisteravond afgesloten was. 

Rond 14.45 was het probleem verholpen, en ging de tunnel weer open. 

Reactie woordvoerder Melanie van der Horst (Verkeer) 

"De oostbuis van de IJtunnel dichting Noord is gesloten omdat er een probleem is met de ventilatie. Er zijn monteurs onderweg, het is nog niet bekend wat er precies aan de hand is en hoe lang het gaat duren om dat te verhelpen. Om ervoor te zorgen dat het verkeer de stad uit kan, hebben we de slagbomen op de Kattenburgergracht in één richting opengezet, van het Scheepvaartmuseum naar de molen. Zo kan het vrachtverkeer weg dat niet onder de tunnel van de Kattenburgerstraat door kan."

De route over de Katteburgergracht werd volgens omstanders niet veel gebruikt. "De knip bij Kattenburg is inderdaad eenzijdig opengezet. Maar als je het niet weet zie je het niet. Er zijn geen verkeersregelaars die helpen waardoor het meeste verkeer gewoon de Kattenburgerstraat op rijdt, met drukte tot gevolg", zei een van hen.

De sluiting van de IJtunnel speelde gisteravond mogelijk een rol bij de files op de Kattenburgerstraat die avond. Daar is het sinds de sluiting van de Oostertoegang een stuk drukker geworden en na de knip op de Weesperstraat werd het er nog veel drukker. 

Rond 13.30 uur meldde de woordvoerder van Van der Horst dat de tunnel weer open zou gaan. Opmerkelijk genoeg ontstond er toen juist een probleem in de Piet Heintunnel, een stuk verderop. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938