Start van hoofdcontent

Pride 2023

nl

People of the Pride: Kyro (12) voelt zich geen jongen en geen meisje

27 juli 2023, 07.00 uur · Aangepast 31 juli 2023, 15.02 uur · Door Frederieke Weel

In de twee weken van de Pride maakt AT5 de serie 'People of the Pride', waarin we mensen volgen die zich op zijn, haar of hun manier laten horen voor de queer community. In dit deel praten we met Kyro, die non-binair is. "Soms voel ik me geen jongen en geen meisje en soms ook gewoon allebei."

AT5

Kyro is twaalf jaar, is geboren in Hongkong, opgegroeid in Vietnam en woont sinds twee jaar in Noord. Kyro is non-binair en dat betekent dat hen zich geen jongen, maar ook geen meisje voelt. Daarom wordt hen ook liever geen Kyra meer genoemd, de naam waarmee Kyro is opgegroeid. "Die naam voelt te meisjesachtig", vertelt hen vanuit de bibliotheek van basisschool IKC Overhoeks in Noord. "Kyro past gewoon veel beter bij mij."

Vorig jaar heeft Kyro in de klas verteld dat hen non-binair is, maar eigenlijk wist Kyro al in groep drie dat hen zich niet alleen maar een jongetje of een meisje voelt. "Soms voelt het ook alsof ik beide ben, of juist allebei niet. En soms dan weer meer als een meisje, of meer als een jongen."

Quote

Het gaat erom wat ik van binnen voel, en daar kan ik weinig aan doen.

Kyro

Kyro organiseerde dit jaar met wat andere leerlingen voor het eerst paarse vrijdag op school. Hen vindt het ook leuk om aan andere mensen uit te leggen wat het precies betekent om non-binair te zijn. Maar zo nu en dan is het ook ingewikkeld als er spelletjes op school gespeeld worden die tussen de jongens en de meisjes gaan. "Dat is dan onmogelijk met mij, want ik hoor niet bij de jongens, maar ook niet bij de meisjes. Op school passen we de spelletjes dan aan, of verdelen we de jongens en de meisjes niet. Soms is er iemand die ik nog niet ken en dan zegt diegene soms dat ik bij de meisjes moet. Als dat gebeurt, loop ik vaak weg. Maar de meeste kinderen begrijpen het gewoon en vinden het heel normaal", vertelt hen. 

Kyro bij het homomonument

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938