Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jonge klimmers willen hal Sloterdijk overnemen voor 150 duizend euro: "Klimmen is een lifestyle"

8 augustus 2023, 14.56 uur · Aangepast 8 augustus 2023, 17.25 uur · Door Flip Linssen

Klimhal Amsterdam was de grootste van de Benelux. Maar de eigenaar besloot er onlangs mee te stoppen en dus staat het gebouw sinds 1 juli leeg. Een groep jonge Amsterdamse klimmers sloeg de handen ineen voor een nieuwe sportvereniging. Er moet nu 150 duizend euro worden verzameld om de nieuwe klim- en boulderhal Thuisrots te realiseren.

AT5

"Het is heel veel werk", begint Tijmen Menist, brein achter het initiatief. "We hebben minimaal 150 duizend euro nodig, maar hoe meer hoe beter." En dat doen ze door middel van een crowdfunding. Ze willen veel elementen in de hal aanpassen, muren doorbreken, moderenere materialen integreren en een meer sociaal aspect toevoegen aan de hal. "Dan wordt het echt een vereniging voor de community."

Mede-initiatiefnemers Eran en Jurriaan zien het redden van de klimhal als noodzaak. "Klimmen is heel verslavend. Je doet het steeds meer, wordt steeds beter. Ik ben verslaafd", vertelt Eran. Jurriaan is zelf geen klimmer, maar steekt heel veel moeite in het project: "De buiten-klimmuur bijvoorbeeld, die kent iedereen en zie je als je in de trein vanaf Sloterdijk naar bijvoorbeeld Haarlem zit. Dat is echt een fenomeen dat niet weg mag."

Quote

"Het is heel leuk om na een uurtje klimmen met een biertje van een concert te genieten"

Jurriaan Hupjé - mede-initiatiefnemer

Niet alleen klimmen

"In deze hal zijn mensen opgegroeid die nu met hun eigen kinderen klimmen. Het mag gewoon écht niet verloren gaan", aldus Tijmen. Een belangrijk, en volgens de heren uniek aspect van de vereniging is het sociale aspect. De nieuwe hal heeft geen winstoogmerk en wordt een sportvereniging met als doel iedereen te laten klimmen: "De medewerkers worden hoe dan ook lid van de vereniging, maar als je gewoon een keer wilt klimmen kan het ook."

Behalve klimmen wil de groep ook aan de slag met een podium in het café om muziek te maken en optredens te organiseren. Inmiddels staat de teller op meer dan 1/3e van het bedrag. "En we hebben er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken." In november moet de nieuwe klimhal weer geopend zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938