Start van hoofdcontent

Openbaar Vervoer

nl

Verbazing over Poolse GVB-bussen in Oostelijk Havengebied

16 augustus 2023, 18.00 uur · Aangepast 17 augustus 2023, 15.17 uur · Door AT5

In het Oostelijk Havengebied rijden sinds een week of drie Poolse touringcars af en aan. Tot verbazing van sommige buurtbewoners zijn het geen toeristenbussen die naar het buitenland gaan, maar pendelbussen van het GVB. "Chauffeurs rijden willoos hun rondjes, het lijken wel spookbussen."

AT5 kreeg de afgelopen tijd meerdere vragen van buurtbewoners over de touringcars. "Ik dacht: dat is zeker een nieuwe toeristen hop-on hop-off of zoiets. Maar dat is het niet. Het is van het GVB. Er staat ook een bordje op met nummer 443, dus het is een dienstregeling. Maar we begrijpen niet zo goed waarom", aldus een van hen.

Zomerdienstregeling

Volgens het GVB maken de touringcars deel uit van de zomerdienstregeling. "We hebben dit jaar te maken met personeelstekorten. Daardoor hebben we meer moeten afschalen en hebben we lijn 43 (CS - Borneo Eiland) en lijn 38 (Buiksloterham - Noord) eruit moeten halen. We vonden het niet goed dat er dan helemaal geen vervoer meer zou zijn, dus daarom hebben we pendelbussen ingezet", aldus woordvoerder Edgar van de Pas.

Het GVB heeft touringcarbedrijf Jan de Wit ingeschakeld om de pendelbussen te verzorgen. "Helaas heeft Jan de Wit ook beperkt materieel en zet die Poolse touringcars met Poolse chauffeurs in", aldus Van de Pas. Een deel van de chauffeurs en touringcars die zijn ingezet zijn Nederlands, maar wegens beperkt materieel moeten er dus ook enkele Poolse bussen en chauffeurs worden ingezet. Van de Pas benadrukt dat het om ervaren chauffeurs gaat die de route goed kennen. Ook is de pendelbus voor iedereen toegankelijk. 

Quote

"Het alternatief was geen vervoer, dat vonden wij onacceptabel"

Edgar van de Pas, GVB

Toch vinden sommige buurtbewoners het maar een vreemde oplossing. "Als gehandicapte is het heel lastig, want je moet trappetjes op. Dus dat is sowieso raar. En volgens mij is het algemene idee van zoveel mogelijk diesel en touringcars uit de stad, dat is gemeentelijk beleid. Waarom komt het GVB nu opeens met grote touringcarbussen die de rol van stadsbus moeten overnemen?"

Bovendien is buiten een papieren kaartje op de voorruit niet heel duidelijk dat het om Amsterdams openbaar vervoer gaat. Integendeel: er staan teksten in het Pools op de touringcars. Van de Pas: "Het alternatief was geen vervoer. Dat vonden wij onacceptabel. Wij moesten snel schakelen. Jan de Wit kon bussen en chauffeurs aanleveren. Die had een totaalpakket eigenlijk, maar het valt dus wel gewoon onder GVB."

De pendelbussen rijden nog tot en met zaterdag 2 september. Daarna gaat de gewone dienstregeling weer in.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938