Start van hoofdcontent

Straten van Amsterdam

nl

Agent Orange in de Amsterdamse grond: de Straten in de Volgermeerpolder

10 september 2023, 18.00 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we de stad uitgetrokken, en zoeken we de rust op van de volgermeerpolder in landelijk Noord. Het is hier een prachtig natuurgebied, maar wie dieper graaft komt een bewogen geschiedenis tegen. 

De geschiedenis van de Volgermeerpolder bespreken we met freelance boswachter Inga, vriend van het programma. Jarenlang hebben verschillende bedrijven hier in de Volgermeerpolder chemisch afval gedumpt. Enorme giftige en kankerverwekkende stoffen, “en dat afval ligt nog steeds hier onder onze voeten.” Gelukkig hoeven we ons nu geen zorgen meer te maken volgens Inga. De vervuilde grond is goed ingepakt zodat het gif niet meer naarboven komt. 

AT5

Aan de rand van de Volgermeerpolder heeft Janette al 26 jaar een manege. Toen ze hier begon lag de Volgermeer er nog enorm vervuild bij. Het gebied was afgezet met grote hekken. "Ik wist wel dat daar troep lag, maar van kleins af aan wist je niet beter, je dacht er niet over na.” Nu ligt de Volgermeer er echter prachtig bij voor wat paardenritjes. 

AT5

Boer Klaas heeft samen met zijn vrouw een boerderij langs de Volgermeerpolder: Corrie's Hoeve. Klaas is aan het werk vandaag dus we lopen met hem mee naar zijn koeien in de wijde. Hij woont hier al 43 jaar en kent de vuilnisbelt nog uit zijn jeugd. “Er werd gezocht door jongens naar onderdelen van brommers en fietsen.” 

AT5

Elke dinsdag en donderdag zijn er nieuwe afleveringen van de Straten van Amsterdam. We zijn ook op YouTube te vinden en op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]