Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sint Jansbrug per direct afgesloten; in veel slechtere staat dan gedacht

7 september 2023, 19.47 uur · Aangepast 8 september 2023, 09.08 uur · Door AT5

De Sint Jansbrug (brug 205) over de Oudezijds Voorburgwal is per direct afgesloten nadat bleek dat de staat van de brug veel slechter was dan gedacht. Een groot deel van de onderdelen is zo verroest, dat de brug wel eens door had kunnen buigen wanneer er te veel mensen op zouden staan, zo laat de gemeente weten.

Dat de brug uit 1867 daarmee niet meer veilig is om overheen te lopen, werd opgemerkt tijdens voorbereidingen voor de restauratie van de brug. De brug zou in november dit jaar al worden verwijderd voor onderhoud. 

Maar omdat de brug in slechtere staat blijkt dan eerder gedacht werd, staat er aan beide kanten nu al een hek voor. Doordat er veel onderdelen verroest zijn, kan de brug buigen als er veel mensen tegelijkertijd op staan.

Roest en verf

De brug wordt na verplaatsing op een andere plek opgeknapt. Eerst wordt de roest en de verf verwijderd, daarna wordt in overleg met monumentenzorg bepaald welke onderdelen er vervangen moeten worden. 

De brug wordt waarschijnlijk in het tweede kwartaal van volgend jaar teruggeplaatst, maar volgens de gemeente is het mogelijk dat dat langer gaat duren. Voetgangers die normaal gesproken van de brug gebruikmaken, moeten tot die tijd naar de twee naastgelegen bruggen lopen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938