Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marokkaanse Amsterdammers geschrokken door zware aardbeving, inzamelingsacties opgetuigd

9 september 2023, 12.32 uur · Aangepast 10 september 2023, 07.21 uur · Door Freek Haye

De Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam reageert geschrokken op de heftige aardbeving in Marokko afgelopen nacht. Twee moskeeën zijn bezig met het optuigen van een grootschalige inzamelingsactie en ook raadsleden en burgemeester Halsema tonen hun medeleven. Op het stadhuis is de Marokkaanse vlag halfstok gehangen. 

AT5 / Freek Haye

Bij de aardbeving in het zuiden van Marokko zijn vannacht ten minste 800 doden gevallen. Met een kracht van 6,8 op de schaal van richter is het een van de meest dodelijke bevingen die het land de afgelopen eeuw heeft getroffen. De schade in het rampgebied is enorm en het dodental loopt ieder uur verder op.

Het epicentrum van de aardbeving bevond zich in het Atlasgebied, zo'n 70 kilometer ten zuiden van de historische stad Marrakesh. Door de flinke diepte van de beving waren de schokken tot in Spanje en Portugal voelbaar.

Inzamelingsactie

Het nieuws raakt ook de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam. Velen van hen maken zich zorgen over familie en vrienden die in het rampgebied wonen. Moskee Al Houda in Noord organiseert, in samenwerking met de moskee aan de Postjesweg, een grote bijeenkomst. "De situatie is heel triest, we zijn enorm geschrokken", zegt de voorzitter van Stichting Moskee Al Houda tegen AT5.

De bijeenkomst staat voor morgenmiddag 13.00 uur gepland in de moskee in Noord, waarbij samen met de gemeenschap wordt gekeken hoe er het beste hulp kan worden geboden aan de slachtoffers in Marokko. 

Onvoorstelbaar leed

Ook burgemeester Halsema is getroffen door het nieuws. "Wat een onvoorstelbaar leed moet het zijn voor getroffenen van deze afschuwelijke ramp", schrijft ze op Instagram. Uit medeleven met de slachtoffers en nabestaanden hangt de Marokkaanse vlag bij het stadhuis sinds vanmiddag halfstok.

Ook Denk-raadslid Süleyman Koyuncu uit zijn solidariteit. "Mijn gedachten gaan uit naar alle getroffenen en nabestaanden. In deze uitdagende tijden staan we zij aan zij. God zij met hen", schrijft hij op Twitter. Zijn partij roept tevens op te onderzoeken hoe de gemeente kan helpen.

Giro 555

Als het aan de voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) ligt, wordt er zo snel mogelijk een Giro555-actie in het leven geroepen. "We zijn enorm geschrokken door de heftige beelden uit. Een deel van de Marokkaanse gemeenschap heeft familie en vrienden in het rampgebied. Voor hen is het heftige nieuws extra zwaar. SMN roept Nederlandse hulporganisaties achter Giro555 op om landelijk in actie te komen voor de getroffen bevolking in het rampgebied te helpen", schrijft de organisatie een persbericht.

FunX-dj Ouassima Tajmout is op eigen initiatief een inzamelingsactie gestart. Het ingezamelde geld doneert Tajmout aan voedsel, medicijnen en nodige basisbehoeften voor de slachtoffers in het rampgebied. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938