Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Twintig jaar popopleiding Conservatorium: "Er zijn ook muzikanten die alleen online optreden"

20 september 2023, 06.59 uur · Aangepast 21 september 2023, 15.44 uur · Door Martine Bakker

Gierende gitaren, beukende drums maar ook lyrische ballads. Dit schooljaar bestaat de popafdeling van het Amsterdamse Conservatorium 20 jaar. De opleiding bracht veel en succesvol talent voort en leert muzikanten méér dan alleen het bespelen van een instrument. 

Op het Conservatorium van Amsterdam hoor je sinds 2 decennia ook een ander geluid dan alleen klassieke muziek. De popopleiding, die gehuisvest is in Q- Factory in Oostpoort, telt 150 studenten en werd opgericht door rockgitarist Jack Pisters. De muzikant, die onder meer speelde bij Avalon en Anouk, gunde ook popmuzikanten een professionele opleiding. "Wat wij centraal stellen, dat is het maken van nieuw repertoire. Dus als je goed drumt, of gitaar speelt, dat is belangrijk en heel erg goed, maar je moet alle instrumentaria snappen. Alle groepen maken nu muziek bij film en beeld en werken mee met productie."

Jack Pisters, oprichter van de popafdeling Conservatorium Amsterdam - AT5

Waar het doodnormaal is om als klassiek muzikant naar een conservatorium te gaan, ligt het voor een popmuzikant niet altijd voor de hand. Veel popartiesten werden wereldberoemd zonder opleiding. Maar student drums, Tom van Giessen, ziet wel degelijk een meerwaarde van een studie. "Een popacademie heb je niet per se nodig, maar het is wel heel fijn en handig. Het zorgt ervoor dat ik een goede muzikant word en van mijn instrument leer, maar ook krijg ik mee hoe ik ondernemer word en hoe ik in het werkveld aan het werk kan, zonder dat ik dat zelf moet uitvogelen." 

Medestudent Lars Douma: "Het is een broedplaats voor creativiteit, je ontmoet veel soorten muzikanten, ook internationale en dat is handig voor je netwerk."

Lars Douma tijdens de drumles van de popopleiding - AT5

De opleiding bracht tot nu toe veel talent voort zoals Zep, Sue the Night en de band Swan, die onlangs een contract tekende bij MOJO.  Studenten en alumni spelen regelmatig op grote festivals als Lowlands, Pinkpop, maar ook op buitenlandse festivals zoals Sziget in Hongarije. De studenten leren niet alleen het goed bespelen van hun instrument, maar ook zijn er vakken als componeren, arrangeren en het afmixen van geluid.

Online muzikant

De Staat gitarist, Vedran Mircetic, geeft les op de popopleiding. Hij leert zijn studenten niet alleen goed gitaarspelen, maar leert ze ook alles over het vak. "Altijd een tweede gitaar meenemen naar een optreden, een set nieuwe snaren, maar ook: hoe zet je jezelf in de markt?"

Mircetic ziet dat studenten zich de laatste jaren muzikaal ook op een hele nieuwe manier ontwikkelen. "Er zijn ook mensen die alleen maar op YouTube dingen doen en niet eens live spelen, dat is ook een mogelijkheid. De één wil wel live spelen en de ander niet, die wil alleen maar opnemen of alleen maar online YouTube-filmpjes maken."

Vedran Mircetic, docent / gitarist De Staat - AT5

De komende jaren wil Jack Pisters nog veel bereiken met de popopleiding: "Ik wens iedereen grote wereldroem, maar het gaat mij erom dat ze een leven lang muziek met zich meebrengen en de tools krijgen om zich door te ontwikkelen, zodat ze mee kunnen gaan met een industrie die bijna per jaar verandert."

Het twintigjarig jubileum wordt 5 oktober groots gevierd in de drie zalen van De Melkweg. Bands uit alle jaren van de opleiding en oud-studenten treden op. Er zijn nog kaartjes verkrijgbaar.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938