Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van Dantzig tegen gemeenteraad: percentages verdeling nieuwbouw moeten niet heilig zijn

22 september 2023, 20.00 uur · Aangepast 23 september 2023, 09.56 uur · Door Nicolai Brannan

Wethouder Woningbouw Reinier van Dantzig (D66) roept de gemeenteraad op pragmatischer om te gaan met de verdeling van het aantal woningen in de stad. In het coalitieakkoord is nu afgesproken om veertig procent sociaal te bouwen, veertig procent middelduur en twintig procent hoog. Dat aantal moet niet heilig zijn, betoogt Van Dantzig in AT5's Park Politiek.

Donderdag presenteerde Van Dantzig de halfjaarcijfers van de nieuwbouwmarkt in Amsterdam. De crisis die voorspeld was, is werkelijkheid geworden. De bouwambitie van 7500 woningen in de stad is niet gehaald. De wethouder nam er slechts 2355 in aanbouw en dus moet Van Dantzig een crisis managen, in plaats van sneller en meer bouwen zoals hij hoopte.

"Het sluit aan bij wat we verwacht hadden. We dachten te halveren, en dus kan je denken als het onze kant opvalt dan doen we het misschien nog wat beter. Maar ik ga hier geen zoete broodjes van bakken", zegt Van Dantzig. "Donderdag noemde ik het helemaal ruk en zo voel ik het ook. Ik lig er wakker. De Amsterdammer kan erop rekenen dat ik elke ochtend opsta en één voor één de betaalbare woningen er doorheen trek."

40/40/20

In het coalitieakkoord is nu afgesproken om veertig procent sociaal te bouwen, veertig procent middelduur en twintig procent hoog. Levert aanpassingen daaraan meer woningen op? "In de basis snapt iedereen dat deze percentages belangrijk zijn. Wij wijken nu wel eens af om een businesscase rond te krijgen. Maar wat nu het grote probleem is, is dat ontwikkelaars ze bouwen, maar niemand ze koopt. Er is geen belegger die ze afneemt en exploiteert. Draaien aan de knop 40/40/20 levert niet de grote aantallen extra woningen op. Een procentje hier en daar wil helpen. Als je heel gebiedsgericht kijkt, wil het nog wel helpen."

Het aantal woningen in Amsterdam in de zogeheten 'planvoorraad'. De middeldure huizen staan onder druk - AT5

Van Dantzig roept de raad wél op de papieren plannen pragmatisch te beoordelen om ervoor te zorgen dat woningen überhaupt gerealiseerd worden. "De gemeenteraad is nog wel heel gefixeerd op de percentages. Ik zeg altijd: volgens mij moeten we kijken naar hoe we betaalbare voordeuren realiseren. Het percentage is een goed streefcijfer. Dat maakt het voor de markt ook duidelijk. Ontwikkelaars geven ons ook complimenten, omdat Amsterdam helder is. Uiteindelijk is zo'n percentage natuurlijk niet heilig, dat is ook niet het grootste doel. Het grootste doel is betaalbare woningen bouwen."

Pragmatischer

Volgens de wethouder zet de raad wel een stap, maar moet er meer gebeuren. "Het mag nog wel wat pragmatischer. Je moet per project pragmatisch kijken: hoe slepen we deze erdoorheen? Daarmee doen we niet meteen afbreuk aan de ambitie om zoveel mogelijk betaalbare woningen te bouwen. Dat wil ik, dat wil u, dat wil elke Amsterdammer. Een stad met alleen maar dure woningen en rijke mensen vinden we geen bal aan."

Bekijk hieronder de hele uitzending van Park Politiek, waarin woonwethouder Van Dantzig ook ingaat op de rol van de Rijksoverheid bij het oplossen van de bouwcrisis en hoe het kon gebeuren dat het doortrekken van de Noord/Zuidlijn tóch weer op de tocht staat.

AT5

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].