Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Liveblog: wethouder presenteert begroting: "Rekening zoveel mogelijk bij bezoekers"

28 september 2023, 09.41 uur · Aangepast 28 september 2023, 16.24 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Wethouder Hester van Buren (Financiën) geeft vanmorgen een toelichting op de begroting die ze vanmorgen presenteerde. Opvallend is dat de toeristenbelasting fors omhoog gaat. De gemeente zegt zelf dat de lasten voor de Amsterdammers niet stijgen. 

28 september 2023, 16.24 uur

Zo werd de begroting gepresenteerd

AT5

28 september 2023, 11.43 uur

SP: begroting niet wereldschokkend, teveel geld naar prestigeprojecten

De oppositiepartij is wel tevreden met de verhoging van de toeristenbelasting, de komst van 300 tot 400 woonplekken voor daklozen en het voortzetten van armoederegelingen.

28 september 2023, 10.49 uur

VVD: "Potverteren en flink uitgeven"

Oppositiepartij VVD is minder te spreken over de begroting, die volgens de partij 'de sfeer ademt van potverteren en flink uitgeven, zonder oog voor toekomstige generaties Amsterdammers'. Hoewel de partij zegt te begrijpen dat het college van burgemeester en wethouders voor moeilijke keuzes heeft gestaan door onder meer de oplopende inflatie en het woningtekort, zouden er ook 'onbegrijpelijke keuzes' zijn gemaakt.

Zo zou er te weinig geld gaan naar bijvoorbeeld handhaving en reiniging en te veel geld naar het vieren van de 750ste verjaardag van Amsterdam en democratiseringsprojecten. Verder heeft de VVD zorgen over de schuld van de stad. "Door de oplopende schuld stijgen de rentelasten met 45 miljoen in 2027. Een enorm bedrag. Geld dat we nu niet kunnen uitgeven aan schonere en veiligere straten", zegt VVD-raadslid Kune Burgers. 

28 september 2023, 10.42 uur

D66: "In moeilijke tijden stap vooruit"

Coalitiepartij D66 is enthousiast over de vanochtend gepresenteerde begroting. "De begroting laat zien dat wij ook in moeilijke tijden de stap vooruit zetten, naar een stad waarin iedereen zich kan ontwikkelen en je vrij bent om jezelf te zijn. Met essentiële investeringen in het onderwijs, de klimaataanpak en de (mentale)gezondheid van Amsterdammers", stelt fractievoorzitter Ilana Rooderkerk.

D66-raadslid Erik Schmit: "Ondanks de oorlog in Oekraïne, hoge energiekosten en hoge inkoop- en bouwkosten is een solide begroting afgeleverd, waarmee we lastenstijgingen voorkomen en tevens blijven investeren in de grote uitdagingen van onze stad."

28 september 2023, 10.25 uur

Meer geld naar afvalproblemen

De gemeente trekt vier miljoen extra uit voor 'het oplossen van de problematiek van afval, reiniging en handhaving'. "Daar moeten nog goede plannen voor komen, die gaan we bij de Voorjaarsnota behandelen", zegt Van Buren. Stadsdelen krijgen extra geld voor de 'kwetsbare gebieden'. "Dit extra geld is bedoeld voor het verbeteren van de basisdienstverlening en het aanpakken van andere problematiek, zoals bijvoorbeeld in de openbare ruimte, in het groen of op sociale basis. En bij de verdeling kijken we waar de nood het hoogst is."

Verder maakt de gemeente een half miljoen euro extra per jaar vrij om rattenoverlast te bestrijden. "Dat is ook best een belangrijke voor de Amsterdammer denk ik", stelt Van Buren. 

AT5