Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Veilig Verkeer Nederland over 30 km/u in de stad: "Besparing van ongevallen"

9 oktober 2023, 16.32 uur · Aangepast 9 oktober 2023, 16.59 uur · Door AT5 Producties

De maximumsnelheid van auto's gaat vanaf 8 december omlaag van 50km/u naar 30km/u. Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland vertelt in Amsterdam Informeert wat de voordelen hiervan zijn voor de verkeersveiligheid in de stad. 

AT5

In Amsterdam voelt bijna  70% van de bewoners zich onveilig in het verkeer. Volgens Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland zal een verlaging van snelheid de verkeersveiligheid vergroten. "Je gaat een besparing van ongevallen krijgen. Tussen de 20% en 33% minder. Dat is echt fors. Andere weggebruikers naast automobilisten geef je meer tijd en ruimte om de boel te overzien", vertelt Stomphorst. 

Quote

"Ze lopen voorop in Nederland"

Rob Stomphorst, Veilig Verkeer Nederland

Amsterdam is de eerste grote stad van Nederland die deze beslissing neemt. De snelheid verandert op 500 wegen, waarmee straks 80% van de wegen 30km/u is. Hierna zullen andere grote steden als Utrecht en Rotterdam ook volgen. In de steden Oslo en Helsinki is de regel al ingegaan en dat resulteerde in 2019 in 0 dodelijke ongevallen met fietsers en voetgangers. En nu volgt dus Amsterdam. Een goede ontwikkeling vindt Rob Stomphorst. "Het is fantastisch dat Amsterdam dat gaat doen en zo snel mogelijk in 500 straten. En daarmee lopen ze voorop in Nederland."

Amsterdammer - AT5

Prettiger fietsen

Een moeder van een schoolgaand kind vindt het een goede ontwikkeling. "Er zijn hier alleen maar scholen in de buurt, dus het is heel fijn als het wat zachter en langzamer kan. Zou voor iedereen goed zijn."

"Voor de veiligheid altijd beter om langzamer te rijden", zegt een voorbijgaande fietser. "Het is wel prettiger fietsen. Het is toch iets gejaagder als er harder wordt gereden."

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/30km.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.