Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Fanatieke 36e editie van de Grachtenrace: "Lekker druk en veel krappe stukken"

7 oktober 2023, 17.06 uur · Aangepast 7 oktober 2023, 19.32 uur · Door AT5

Meer dan 140 sloepen uit heel Nederland deden vandaag mee aan de 36e editie van de Grachtenrace. Het event voor sloeproeiers wordt sinds 1986 elke tweede zaterdag van oktober in Amsterdam geroeid. De route van de race is ongeveer 25 kilometer en gaat, zoals de naam al verraadt, dwars door smalle grachten van de stad.

De route begint en eindigt bij de Na-Druk-Geluksbrug, vlak bij Het Olympisch Stadion. In het middenstuk van de race varen de sloepen door de binnenstad en komen ze smalle bruggen en rondvaartboten tegen. Het spannendste moment is wanneer de sloepen vanaf de Herengracht de smalle Leliegracht opvaren.

Op dit punt staan dan ook de meeste toeschouwers, die vanuit heel het land onder het genot van een biertje, hun favoriete sloep aanmoedigen. Maar er was geen tijd voor een praatje met deelnemers: iedereen ging voor de winst, en elke seconde telde. Toch mocht AT5 ook even meevaren op een sloep.

De Grachtenrace kenmerkt zich door het sportieve gevecht dat zich afspeelt op de grachten. De sloepen starten namelijk één voor één, waarbij de langzame sloepen als eerste vertrekken en de snelle sloepen volgen.

Bij de heren werd sloep Onversaagd nummer één met en roeitijd van 02:48:54 uur. Bij de dames haalde sloep Lyts Frisia de winst binnen met een eindtijd van 03:01:48 uur. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938