Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel rookontwikkeling en NL-Alert bij grote brand aan Boris Pasternakstraat in Zuidoost

21 oktober 2023, 16.07 uur · Aangepast 22 oktober 2023, 10.24 uur · Door AT5

Een hulpwarmtecentrale van Vattenfall op de hoek van de Burgemeester Stramanweg en de Boris Pasternakstraat in Zuidoost stond - rond 15.30 tot 19.50 uur - in brand. Volgens een woordvoerder van de brandweer ging het om een grote cv-ketel die in brand stond, een back-upsysteem voor de stadswarmte. "De brand heeft geen effect op de verwarming, is inmiddels duidelijk. Ook heeft de brand geen effect op het openbaar vervoer", aldus de woordvoerder. 

Inter Visual Studio

De brandweer verzocht mensen om uit de buurt te blijven. Er werd vanmiddag opgeschaald van middelbrand naar Grip 1 melding, wat betekent dat er coördinatie tussen de hulpdiensten nodig is. Het vuur was rond 19.50 uur vanavond uit. 

De hulpwarmtecentrale werd later op de avond opengebroken, zodat de brandweer de brand in het gebouw volledig kon blussen. "Het zal nog wel een paar uur duren voordat de brand volledig uit is. We vragen mensen om nog steeds uit de buurt te blijven en ramen en deuren te sluiten. De rookontwikkeling is minder, maar nog steeds aanwezig", liet een woordvoerder toen weten. Het ging om een leegstaand en afgesloten gebouw, waar geen mensen aanwezig waren. "Er zijn geen gewonden."

AT5

Verwarming

Een woordvoerder van Vattenfall liet aan AT5 weten dat klanten niks zullen merken van de brand in de hulpwarmtecentrale. "Het back-up systeem stond afgelopen donderdag voor het laatst aan. De levering van energie voor verwarming kan gewoon doorgaan, zoals vandaag zelf ook het geval was." Ook geeft de woordvoerder aan dat de oorzaak van de brand nog onderzocht zal worden. 

Omdat station Bijlmer en metrostation Strandvliet vlakbij liggen werd er volgens de brandweer extra ingezet op de brand. Er werd een NL-Alert afgegeven voor het effectgebied, dat rond 20.15 uur weer werd ingetrokken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938