Start van hoofdcontent

OBA Live

nl

OBA Live: Jörgen Raymann en De Mediameiden

26 oktober 2023, 19.00 uur · Aangepast 27 oktober 2023, 08.38 uur · Door AT5 Producties

Mentale gezondheid en een inkijkje in de wonderlijke wereld van de media. Deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod in de nieuwe aflevering van OBA Live.

Mentale gezondheid

Het aantal Amsterdammers met mentale problemen is in de afgelopen twee jaar sterk gestegen. Waar eerst 9 procent aangaf last te hebben van angst- of depressieklachten is dit inmiddels al 16 procent. 

Cabaretier en motivational speaker Jörgen Raymann is druk bezig om het stigma te doorbreken en mentale gezondheid meer bespreekbaar te maken. Jörgen vertelt aan tafel: "Mensen praten niet graag over hun geestelijke gezondheid. We hebben allemaal de behoefte wel eens om te ventileren."

Hierom is Jörgen een van de geportretteerde in de Mental Health Art Tour. In deze expositie zijn tien indrukwekkende levensverhalen van bekende persoonlijkheden te bekijken. Elk met een persoonlijk verhaal over hun geestelijke gezondheid. De expositie is momenteel te zien in OBA Molenwijk en zal tot en met mei 2024 langs verschillende OBA-locaties reizen. 

Jörgen Raymann - AT5 Producties
Quote

"Mensen praten niet graag over hun geestelijke gezondheid."

Jörgen Raymann - Cabaretier en motivational speaker

De mediawereld

Talkshowredactrices Tamar Bot en Fanny van de Reijt geven door middel van hun podcast 'De Mediameiden'  een inkijkje in de mediawereld. Op 1 november a.s. verschijnt ook hun eerste boek genaamd 'Bijna niets gebeurt toevallig'  waarin de meiden nog meer prijsgeven van de ins en outs achter de schermen. Zowel Tamar als Fanny hebben jaren lang op vele verschillende talkshowredacties gewerkt. "Wij kennen de tv-wereld helemaal van binnen uit" legt Tamar uit. Fanny vertelt dat in hun boek zowel de lichte als de zwaardere verhalen aanbod komen. "Dit speelt zich natuurlijk allebei af in Hilversum" 

Zo gebeurt het dat Maradonna op een voor de redactie onhandig tijdstip overlijdt. "We gingen om 19.00 live maar om 17.30 kwam het nieuws dat hij was overleden. Je kan daar dan niet niets mee doen. Je moet er dan op het laatste moment toch wat mee in je programma en dat levert een verhoogde werkdruk op, je gaat ervoor en vergeet zelfs dat je een eetafspraak hebt. Met een knipoog zegt Tamar dan ook: "Half 6 is gewoon een slecht moment om dood te gaan". 

Quote

"Half 6 is gewoon een slecht moment om dood te gaan"

Tamar Bot - Redacteur en podcastmaker
Redacteurs en podcastmakers Tamar Bot (links) en Fanny van de Reijt (rechts) - AT5 Producties

Als motivational speaker en coach gaat Jörgen langs bij bedrijven om het werkgeluk te verhogen. Belangrijk hierbij is onder andere de manier van feedback geven aan elkaar. Dit is iets wat Tamar en Fanny zeker herkennen in de mediawereld.  Zo vertelt Tamar: "Er is vaak weinig ruimte voor evaluatie of groei." Fanny zegt daarop: "Mensen bij tv durven ook niet altijd eerlijk te zijn." 

Quote

"Mensen bij tv durven ook niet altijd eerlijk te zijn." 

Fanny van de Reijt - Redacteur en podcastmaker

OBA Live wordt gemaakt in samenwerking met OBA.