Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cameratoezicht rond Piet Zwarthof op IJburg na twee explosies

27 oktober 2023, 17.27 uur · Door AT5

Op en rond het Piet Zwarthof op IJburg wordt per direct cameratoezicht ingesteld, nadat er op 5 en 22 oktober dit jaar een explosie is geweest bij een woning in de straat. De camera's worden direct geplaatst en zullen zeker een maand blijven. Omwonenden voelen zich als gevolg hiervan niet meer veilig in hun woon- en leefomgeving, aldus locoburgemeester Rutger Groot Wassink. 

De eerste explosie van 5 januari dit jaar, vond plaats rond 02.15 uur. Door de enorme knal die nacht, sprongen meerdere ramen en raakte de voordeur zwaar beschadigd. Ook de ramen van de woning aan de overkant raakten beschadigd. Er raakte niemand gewond, maar wel waren de buurtbewoners erg geschrokken. 

'Overal lag glas'

De kracht van de explosie was zo groot, dat de klep van de brievenbus door de ruit van de slaapkamer op de eerste etage van de overburen vloog. Tijdens de explosie lag de overbuurvrouw te slapen, toen de klep door het dubbele glas van de ruit van de slaapkamer heen kwam. Deze raakte vervolgens haar plafond en daarna de spiegel. "Overal in de kamer lag glas", vertelde zij toen aan AT5.

Voor haar was de explosie niet te bevatten. "Dat dit in een wijk als IJburg kan gebeuren. Het is heel erg schrikken, voor ons allemaal hier in de straat." Naast de brandweer en de politie, kwam ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) toen ter plaatse voor onderzoek. 

Gemeente Amsterdam

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938