Start van hoofdcontent

Noord

nl

Voorlopig geen woningen naar kwetsbare Amsterdammers in deel Noord na dodelijke steekpartij

3 november 2023, 08.00 uur · Aangepast 21 december 2023, 15.05 uur · Door Martine Bakker

Stadsdeel Noord en woningcorporatie Ymere gaan voorlopig geen sociale huurwoningen meer toewijzen aan kwetsbare Amsterdammers in de Bloemenbuurt. Dat is de bewoners in en rond de Hazelaarstraat toegezegd op een buurtbijeenkomst. Afgelopen zaterdag stak een 63-jarige verdachte, die onder begeleiding van zorgorganisatie HVO Querido in de Azaleastraat woonde, na een ruzie een man dood. De bewoner zorgde al een jaar voor overlast. Zijn woning komt nu beschikbaar voor reguliere sociale huur.

Inter Visual Studio / AT5

Op de bijeenkomst in buurthuis Het Anker, waar journalisten niet bij aanwezig mochten zijn, kwamen zo'n 45 bewoners af. Die gaven aan zich zorgen te maken over de leefbaarheid van de buurt na de dodelijke steekpartij. De bewoners ervaren al jaren een grote druk op de buurt door de hoeveelheid sociale huurwoningen die worden toegewezen aan cliënten van zorginstellingen als HVO Querido. Ze willen dat de gemeente 'een pauzeknop indrukt' en voorlopig geen nieuwe bewoners met mentale of andere problemen onder begeleiding in hun wijk plaatst. En dat is nu toegezegd. "In een kleine cirkel rond de Hazelaarstraat, weet ik al tien van dat soort woningen te vinden", vertelt een buurtbewoner. "Het moet stoppen."

Niet geslapen

Een andere bewoonster heeft twee nachten niet geslapen na de dodelijke steekpartij. Ze zag het vanuit haar huis gebeuren. Daarnaast heeft ze zelf jarenlang overlast gehad van haar buurvrouw met psychische problemen. "Als ze iets kwijt was of iets was gestolen, dan gaf ze mij de schuld. Het is heel moeilijk als zo iemand naast je woont. Het wordt te veel. Zo'n pauzeknop is een goed idee."

Hieronder een video met reacties van buurtbewoners na de bijeenkomst.

AT5

Pauzeknop

Stadsdeelvoorzitter Brahim Abid en Ymere hebben begrip voor de onrust van de bewoners. Zij hebben daarom besloten om 'de pauzeknop in te drukken' en voorlopig geen woningen meer toe te wijzen aan kwetsbare Amsterdammers, zoals de verdachte van de steekpartij dat was. De pauze duurt in ieder geval zolang het onderzoek naar de verdachte loopt, maar mogelijk ook langer. Abid: "De avond heeft getoond dat er veel van de buurt wordt gevraagd als het gaat om kwetsbare personen in de wijk. Als je kijkt naar het draagvlak van deze bewoners is het de vraag of we nog zoveel kunnen hebben."

Quote

"De avond heeft getoond dat er veel van de buurt wordt gevraagd als het gaat om kwetsbare personen in de wijk"

Brahim Abid - stadsdeelvoorzitter Noord
Hulpverleners en omstanders na de steekpartij in de Hazelaarstraat - Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Afgelopen zaterdag stak de 63-jarige verdachte een 36-jarige man voor de ogen van omwonenden neer in de Hazelaarstraat. Ze spraken van een bloedbad. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De verdachte werd kort na het incident aangehouden en zit voorlopig nog vast. 

Overlast

Zorgorganisatie HVO Querido, die verantwoordelijk was voor de begeleiding van de 63-jarige verdachte, moest voorkomen dat hij overlast veroorzaakte in de buurt. Volgens meldingen bij de politie had hun cliënt vaak aanloop van allerlei mensen met drank- en drugsproblemen, waren er conflicten met buren en was er regelmatig nachtelijk geschreeuw.  Maar er blijken op de bewonersavond veel meer klachten te spelen in de buurt dan HVO Querido wist. "Het is een lange tijd wel goed gegaan", zegt Karin Boudewijns, directeur Zorg van HVO Querido. "Hij heeft daarna een terugval gehad en we moeten met elkaar onderzoeken: hebben we signalen te laat gezien of verkeerde acties uitgezet?"

Stadsdeelvoorzitter Brahim Abid, vindt dat meer buurten in het stadsdeel te zwaar belast worden met kwetsbare huurders, maar laat weten dat het gebonden is aan landelijke afspraken. "Ik denk dat de meerderheid van nazorgbezoeken, die ik als stadsdeelvoorzitter doe, te maken hebben met de gevolgen van problematiek van onbegrepen gedrag, verslavings- en psychosociale problematiek. Het is een landelijk stelsel waar we als gemeente de scherven van moeten oprapen." 

In de video hieronder reacties van Karin Boudewijns, directeur zorg HVO Querido, Walter Louman van woningcorporatie Ymere en Brahim Abid, stadsdeelvoorzitter Noord.

AT5

Huisvesting Kwetsbare Groepen in Amsterdam

Volgens het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen van de gemeente, de PHKG, stelden woningcorporaties vorig jaar 776 van de 1850 vrijgekomen sociale huurwoningen beschikbaar voor kwetsbare Amsterdammers. Dat is 42 procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen. Het gaat hierbij om alleenstaanden die onder begeleiding wonen, zoals de 63-jarige verdachte, maar ook om gezinnen en jongeren met problemen op het gebied van (mentale) gezondheid, werk, inkomen en opleidingsniveau.

De gemeente probeert de kwetsbare huurders zo goed mogelijk over de stadsdelen te verdelen, maar toch komen ze vooral te wonen in buurten met veel sociale huurwoningen, zoals de Volewijck in Noord. Ook West, Nieuw-West en Oost hebben veel wijken met veel sociale huurwoningen. Daardoor worden ook daar relatief veel kwetsbare Amsterdammers gehuisvest. Zie kaartje hieronder:

Gemeente Amsterdam

Om als cliënt van HVO Querido in aanmerking te komen voor een zelfstandige woning onder begeleiding, moet de cliënt de huur kunnen betalen, zich begeleidbaar opstellen en zich kunnen gedragen als een goede huurder. Als aan deze criteria wordt voldaan, komt de cliënt op een wachtlijst en krijgt de wachtende speciale begeleiding van de zorgaanbieder zoals bijvoorbeeld HVO Querido.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938