Start van hoofdcontent

Torentje van Amsterdam

nl

Van Baarle (Denk) blijft achter omstreden lhbti-afbeelding staan: "Regenboog-dwang"

8 november 2023, 20.00 uur · Aangepast 9 november 2023, 11.14 uur · Door Nicolai Brannan

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreekt AT5 verschillende lijsttrekkers in de Schreierstoren in Amsterdam. Vandaag te gast in Het Torentje van Amsterdam: Denk-lijsttrekker Stephan van Baarle.

AT5

In de uitzending komt onder meer de omstreden afbeelding uit het verkiezingsprogramma van Denk aan bod waar bij een tekening met regenboogvlaggen de tekst 'zullen we weer gewoon doen' staat.  

Van Baarle: "Wij spreken van regenboog-dwang in ons programma. Wat we daarmee bedoelen: iedereen in Nederland moet zichzelf kunnen zijn, en dat betekent ook dat diegenen die voor hun moverende redenen aangeven: ik vind dat discriminatie verkeerd is, maar ik wil liever niet een regenboogvlag dragen, dat die ook zichzelf kunnen zijn. Want we zien ook in de samenleving bijvoorbeeld voetballers die de Onelove-band niet wilden dragen, en daarbij ook nog eens aangeven: ik sta voor de gelijkwaardigheid van iedereen, dat die gecanceld werden."

Quote

"Wij staan ervoor dat iedereen in de samenleving zichzelf kan zijn"

Stephan van Baarle - lijsttrekker Denk

Ondanks dat er in Amsterdam meerdere incidenten zijn geweest waarbij de regenboogvlag van een pand is getrokken of in brand is gestoken, blijft hij achter de afbeelding staan. "Wij staan ervoor dat iedereen in de samenleving zichzelf kan zijn, en daarom verzetten wij ons ertegen dat als mensen in de samenleving aangeven: ik sta voor de gelijkwaardigheid van iedereen, maar ik doe liever niet mee aan het dragen van zo'n vlag, dat die niet gecanceld worden."

In de uitzending gaat het verder over de afwezigheid van Denk bij de herdenking in de Tweede Kamer van de terreuraanslag van Hamas in Israël en over discriminatie op de huizenmarkt.  

Luuk Koenen

Verantwoording
Begin oktober heeft AT5 acht lijsttrekkers uitgenodigd voor een 1-op-1-interview. Op basis van een peiling onder het AT5-panel en relevantie voor de stad is de selectie gemaakt. Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA), Pieter Omtzigt (NSC) en Geert Wilders (PVV) gingen niet op de uitnodiging in. Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) bevestigde wel een afspraak, maar zei deze 1,5 dag voor de opnames af vanwege een ‘te drukke agenda’. Elke dag om 20.15 uur is er een nieuwe uitzending van Het Torentje van Amsterdam.

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].