Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Terugblik Museumnacht 2023: "Nooit geweten dat hier een moskee zat"

5 november 2023, 14.00 uur · Aangepast 6 november 2023, 13.46 uur · Door Nadine van Ginkel & Rikke Prent

Ook dit jaar, in het eerste weekend van november, opende meer dan zestig musea hun deuren tijdens Museumnacht. Het event trekt ongeveer 30.000 bezoekers en was ook dit jaar weer stijf uitverkocht. Het doel is om jongeren kennis te laten maken met de musea: "Het is dé manier om als Amsterdammer de culturele sector te ontdekken", vertelt een van de bezoekers. AT5 nam een kijkje op drie verschillende locaties tijdens deze 23e editie. 

AT5

Museumnacht begon op een bijzondere plek: een GVB-pont vol kunst tussen NDSM en CS, met de tentoonstelling Blik op de veranderde stad. Een samenwerking met het Amsterdam Ferry Festival en het Van Gogh Museum. Waar één zijde de Van Gogh-schilderijfragmenten toonde, liet de andere kant werk zien van zes fotografen die de rafelranden van Amsterdam vastlegden. Tijdens de overtocht over het IJ gaf Luna Wicks een spoken word-performance, geïnspireerd door de thema's van de kunstenaars.

AT5
Quote

"Ik woon hier om de hoek, maar ik heb nooit geweten dat hier een Moskee zit"

Bezoeker Fatih Moskee tijdens Museumnacht

Fatih Moskee 

Ook Moskee Fatih op de Rozengracht opende haar deuren voor Museumnacht. Bezoekers konden genieten van lofliederen, islamitische kunst, Koran-voordrachten en de Azan (oproep tot gebed). "Wij willen ervoor zorgen dat de barrière om de moskee binnen te komen wordt voorkomen", vertelt Yasin, vrijwilliger van de moskee. Veel bezoekers waren onder de indruk van deze plek: "Ik woon hier om de hoek, maar ik heb nooit geweten dat hier een Moskee zit", vertelt een bezoeker aan AT5.

Scheepvaartmuseum

Als derde locatie bezocht AT5 Het Scheepvaartmuseum. Voor veel bezoekers een populaire plek om Museumnacht dansend af te sluiten. Op de binnenplaats van het gebouw, dat bekend staat om haar prachtige plafond, stonden honderden bezoekers die losgingen.

AT5

Musea beklad

Rond 23.00 uur werd duidelijk dat het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum tijdens de Museumnacht zijn beklad met verf. Rond de musea was veel politie aanwezig. Volgens een woordvoerder van de politie hebben de bekladdingen geen invloed op de Museumnacht gehad. Algemeen directeur van het Scheepsvaartmuseum, Michael Huijser, vertelt aan AT5: "Heel naar, nergens voor nodig. Het is een leuke avond, heel sneu dat dit moet gebeuren."

💃🎭 Meer cultuur in de stad? Bekijk hier de culturele agenda