Start van hoofdcontent

Nieuws

nl

Student UvA: "Omstreden pro-Palestina leus niet letterlijk gebruikt, wel persoonlijke variant"

7 november 2023, 20.00 uur · Aangepast 8 november 2023, 08.39 uur · Door AT5

De onrust afgelopen vrijdag bij een diploma-uitreiking van UvA-studenten in het DeLaMar Theater is ontstaan als reactie op een speech van een net afgestudeerde Palestijnse student. In eerdere berichtgeving was er sprake van dat een student de omstreden leus 'from the river to the sea, Palestine will be free' zou hebben gescandeerd. Uit videobeelden, die in handen zijn van AT5, blijkt dat hij in zijn afstudeerrede een eigen variant op die tekst gebruikt, om uit te leggen welke moeilijkheden hij als Palestijnse student heeft ervaren.

De betrokken student bij de afstudeerceremonie - AT5

Volgens De Telegraaf scandeerde de van oorsprong Palestijnse student de omstreden leus 'From the river to the sea, Palestine will be free' en gaven mensen uit de zaal daarop weerwoord. Daarna zou dat gezin zijn uitgejoeld, met onder meer de tekst 'fucking Jews'. De organisatie greep niet in, maar zou in plaats daarvan het Joodse gezin een aparte ruimte hebben aangeboden. Dit leidde tot ophef op sociale media en nieuwsmedia in Israël, die het nieuws oppikten. Dinsdagmiddag vond bij de faculteit Economie van de UvA een pro-Palestina-demonstratie plaats naar aanleiding van het incident.

Medestudent Daniël de Jong, die de Palestijnse student geholpen heeft met het schrijven van de speech, zocht contact met AT5 en stuurde beelden van de toespraak door. Daarop is te zien dat de uit Jeruzalem afkomstige student zegt: "From the river to the sea, from the past to today, Palestinians resist in their own special way". Hij voegt daaraan toe:  "Some through art, some through dancing, others through activism and some like myself creating a positive impact using business."

Op dat moment roept een vrouw uit de zaal 'fuck you'. Als reactie wordt er 'shut up!' en 'if you don't like it, just go' geroepen. De vrouw verwijst nog naar de door Hamas gegijzelde Israëliërs en verlaat daarna samen met een man de zaal. Of er inderdaad 'fucking Jews' is gezegd, is op basis van de video onduidelijk.

"De woorden van de omstreden leus zijn expres aangepast, omdat we weten dat het heel gevoelig ligt in de samenleving", aldus medestudent De Jong. Hij benadrukt dat de Palestijn zijn persoonlijke levensverhaal wilde vertellen en de speech is volgens hem niet bedoeld als aanval op het Joodse volk.

In de toespraak refereert de student aan de huidige situatie en de Israëlische bezetting. De speech is af en toe van politieke aard. Ook legt de student uit welke moeilijkheden hij persoonlijk als opgroeiende Palestijn heeft ervaren en benadrukt hij hoe vrienden en familie hem hebben geholpen zijn studie af te ronden. Zijn afstudeerscriptie heeft dan ook als onderwerp de weerstand die een sociaal ondernemer in Palestina moet overwinnen om te kunnen slagen.

Na de speech neemt de programmaleider het woord: '"We kunnen alleen maar samenleven als we in gesprek gaan met elkaar en geweld is nooit de oplossing."

Quote

"Bij de afhandeling van het incident zijn ernstige fouten gemaakt waarvoor geen excuus bestaat"

Decaan UvA

Volgens een woordvoerder van de UvA zoekt de universiteit uit wat er precies is gebeurd. Ze noemt het 'afschuwelijk'. "Dit had op deze manier niet mogen gebeuren, het is heel naar en er is niet op adequate wijze op gereageerd."

De decaan schrijft in de mail dat een diploma-uitreiking niet de plek of tijd is voor gevoelige politieke boodschappen over het conflict tussen Israël en Hamas. Hij zegt te begrijpen dat het voor veel mensen ongemakkelijk, boosmakend of pijnlijk is geweest. Overigens staat de timing van het afstuderen en de speech van de student los van wat er de afgelopen maanden is gebeurd in het conflict. Aan het afstuderen en het schrijven van een scriptie gaat vaak een (jaren)lang traject vooraf.

Platform gegeven

"Namens de organisatie, de faculteit en de universiteit bied ik mijn oprechte excuses aan dat dit is gebeurd", schrijft de decaan desalniettemin. "Bij de afhandeling van het incident zijn ernstige fouten gemaakt waarvoor geen excuus bestaat. Helaas heeft hij (de student, red.) het podium misbruikt om deze politieke boodschap te verkondigen, en op het moment dat de toespraak plaatsvond, werd er niets gedaan om deze tegen te houden, terwijl vooral degenen die beledigd werden aan hun lot werden overgelaten."

De student en de UvA zijn op het moment met elkaar in gesprek. Omdat de Palestijnse student anoniem wil blijven, zijn de videobeelden niet openbaar gemaakt. Hij vreest voor zijn eigen veiligheid en die van zijn familie in Jeruzalem.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938