Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Gebouwen kleuren oranje tijdens campagne tegen geweld tegen vrouwen

20 november 2023, 17.51 uur · Aangepast 27 november 2023, 11.16 uur · Door AT5 Producties

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Dit jaar is de Nederlandse start van de campagne in Amsterdam. Prominente gebouwen in de stad worden tijdens de campagne oranje uitgelicht. In Amsterdam Informeert spreken we met Meera Nankoe, zij is zelf slachtoffer van geweld. 

AT5

Het thema dit jaar is ‘Veilig, overal en altijd’. Met de campagne wordt er aandacht gevraagd voor het feit dat geweld niet alleen achter de voordeur en op straat plaatsvindt, maar ook bijvoorbeeld op de sportclub. En dat iedereen iets kan doen om dit geweld te voorkomen of te stoppen.

Meera Nankoe heeft op jonge leeftijd te maken gehad met seksueel geweld. "Ik ben verkracht door een vriend van mij. Iemand die ik als een goede vriend beschouwde. Ik was negentien toen dat gebeurde."

Het jarenlang verzwijgen zorgde ervoor dat Meera zich afsloot. "Op een gegeven moment wist ik niet meer zo goed wie ik was en wat ik wilde in het leven."

Na elf jaar durfde Meera de last die ze met zich meedroeg naar buiten te brengen. "Dat was het engste wat ik ooit heb gedaan, maar ook wel de meest bevrijdende", vertelt ze. "Die last verdween toen."

Quote

"Ik wil de vrouw zijn die ik heb gemist in een periode waarin ik haar nodig had"

Meera Nankoe

Nu helpt Meera andere vrouwen die ook met seksueel geweld te maken hebben gehad. "Ik ben begonnen met mijn onderneming Stage & Stories doordat ik de vrouw wilde zijn die ik heb gemist, in een periode waarin ik haar nodig had."

Tussen 25 november en 10 december worden verschillende activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd. Lotgenoten kunnen elkaar ontmoeten en steun vinden bij elkaar. Meera vindt dat een goed initiatief. "Het is heel belangrijk dat je het gevoel krijgt dat je niet alleen bent", vindt Meera. "Samen sta je toch veel sterker om dit probleem aan te pakken."

Programma Orange the World op 25 november

Vanaf 14.00 uur is er een gevarieerd programma, waaronder een panelgesprek met o.a. de burgemeester en regeringscommissaris, overhandiging van actieplan tegen geweld tegen vrouwen en meisjes door Orange the World ambassadeur Olcay Gulsen. Ook is er een kennissessie met de veiligheidspartners Amsterdam. 

amsterdam.nl/huiselijkgeweld

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.