Start van hoofdcontent

Torentje van Amsterdam

nl

Yesilgöz (VVD) over wonen: "We hebben als VVD te veel en te lang naar de markt gekeken"

11 november 2023, 20.00 uur · Aangepast 11 november 2023, 20.28 uur · Door Nicolai Brannan

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreekt AT5 verschillende lijsttrekkers in de Schreierstoren in Amsterdam. Vandaag te gast in Het Torentje van Amsterdam: VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz.

AT5

In de uitzending gaat het onder meer over de woningmarkt, het belangrijkste thema voor Amsterdammers deze verkiezingen, zo bleek uit een peiling onder de leden van het AT5-panel.

Moet de overheid een grotere rol krijgen in het woningmarktbeleid? Yesilgöz: "Het zal altijd een combinatie zijn. Ik geloof niet in: laat maar aan de markt over dan komt alles wel goed. Of trek het maar helemaal naar de overheid dan komt alles goed." Op de vraag of onder VVD-beleid toch niet vooral het eerste is gebeurd, reageert Yesilgöz: "Ik denk dat we als VVD te veel en te lang naar de markt hebben gekeken."

Toch vindt ze ook dat minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge te veel regels op de woningmarkt heeft losgelaten de afgelopen regeerperiode. "Ik denk dat hij dat met de beste bedoelingen heeft gedaan en ik begrijp ook waarom dat zo is gegaan, maar ik spreek heel veel mensen die die investeringen willen doen, die juist kunnen zorgen dat er meer gebouwd wordt, die zeggen: ik stik helemaal in die regels. Dus we hebben het ook wel heel erg dichtgetimmerd met elkaar en dat kan ook niet de oplossing zijn."

Quote

"We moeten zorgen dat het hoge aantal mensen dat naar Nederland gaat naar beneden gaat"

Dilan Yesilgöz-Zegerius - lijsttrekker VVD

Verder gaat het ook over immigratie. "Op de allereerste plaats moeten we zorgen dat het hoge aantal mensen dan naar Nederland gaat naar beneden gaat", aldus Yesilgöz. 

Ze vindt dat er te weinig keuzes gemaakt in dit dossier. Maar de VVD koos er toch ook voor om tegen de spreidingswet van VVD-staatssecretaris Van der Burg te stemmen? Yesilgöz: "Dat is omdat er verder niks werd gedaan om de instroom naar beneden te brengen. Dus wat zeg je dan? Al die mensen blijven komen, daar neem ik geen besluit over als overheid. Je moet die instroom naar beneden brengen en dan vinden wij ook dat je een bepaald aantal ook over het land moet kunnen verdelen."  

AT5 / Luuk Koenen

Verantwoording 
Begin oktober heeft AT5 acht lijsttrekkers uitgenodigd voor een 1-op-1-interview. Op basis van een peiling onder het AT5-panel en relevantie voor de stad is de selectie gemaakt. Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA), Pieter Omtzigt (NSC) en Geert Wilders (PVV) gingen niet op de uitnodiging in. Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) bevestigde wel een afspraak, maar zei deze 1,5 dag voor de opnames af vanwege een ‘te drukke agenda’. Elke dag om 20.15 uur is er een nieuwe uitzending van Het Torentje van Amsterdam.

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].